vrijdag 27 oktober 2017

Spanje 27-10 tot 16-11

We wilden graag in oktober op vakantie, maar er kwamen allerlei dingen tussen waardoor we onze eerste grote reis uit hebben gesteld naar eind oktober. Ons eerste doel was een bezoek aan de kathedraal van Reims, maar helaas was er een wedstrijd van de plaatselijke FC. Het was een enorme kunst om Reims weer uit te komen. Tot en met de op en afritten van de rondwegen stonden vol met auto's. Die kathedraal blijft wel staan. We zijn gauw doorgereden richting de Loire. Prachtige camperplaats bij Orleans met uitzicht over de Loire.  Hier zijn we toch ook maar weg gegaan na een nachtje slapen, want het weer verslechterde hand over hand.
Helaas zijn op een of andere manier alle foto's die we hebben gemaakt tussen onze eerste overnachting in Sittard tot en met het verblijf in les Landes via een tussenstop in Bordeaux verdwenen. Ik meld dus alleen dat we er waren (het weer was ook niet echt bijzonder en les Landes vonden wij eigenlijk nogal saai (behalve dat enorme Dune de Pilat, dat was gaaf).

We zijn doorgereden naar de Extremadura. En waar ik nooit iets met Spanje dacht te hebben kom ik met alles op mijn woorden terug. Wát een prachtig land, vooral de rit tussen Madrid en Portugal door naar beneden was adembenemend. (onder Madrid door naar het oosten vonden wij een stuk minder mooi). We kwamen stom toevallig terecht in het meest fantastische vogelparadijs.
We hebben eerst een paar dagen zelf de boel verkend en zijn daarna op een excursie gegaan met een gids die alle namen van de vogels in het Nederlands kende! (Je kon kiezen tussen twee soorten excursies, eentje met vier personen en meer persoonlijke aandacht, daar betaalde je dan ook flink voor, en de goedkoopste waar je met z'n zessen in een landrover gepropt werd. Maar ja, het was nogal buiten het seizoen dus kozen we voor de maandagochtend (alle weekendgasten waren al weer weg) en de zes persoons... We hebben met z'n tweetjes een rondleiding gehad die ook nog eens langer duurde. Hij wist zoveel over vogels en de natuur, maar we hebben ook enorme discussies gehad over politiek, stierenvechten en dat soort dingen. Zeer interessant, open minded en verhelderend, hij kon als geen ander voors en tegens benoemen. Daarnaast hebben we zo ontzettend veel prachtige vogels gezien.
We komen hier terug, vast en zeker!

Na de Extremadura (betekent vrij vertaald: extreem droog) reden we richting de oostkust, even boven Valencia. Tussenstop in Cuenca, de moeite waard om te bezoeken. Heerlijk gegeten, alleen viel de stoofpot van gepureerde aardappelen, vis en knoflook niet goed. Ik heb er gelukkig niet veel van gegeten, omdat ik het niet zo lekker vond, Mar die arme ziel wel.....

In Navajas hadden we een mooie terrassen camping, we stonden helemaal bovenaan met een weids uitzicht. Mooie camping, maar absoluut onvoldoende schoon sanitair, bah. Blij dat we niet in een tentje zitten en daar afhankelijk van zijn. Vanuit hier zijn we een dagje met de trein naar Valencia gegaan. Prachtige stad, de moeite meer dan waard en ook hier weer zulke vriendelijke en ontzettend behulpzame mensen! Opvallend!

Vervolgens nog het laatste mooie weer opgezocht aan de Costa Dorade bij Cambrils. Mooie camping, goede voorzieningen en veel overwinteraars. Het is een apart iets die costa's. Flat na flat na flat en 90% staat leeg en wat er wel rondscharrelt zijn (vaak eenzame) Duitsers en Belgen. Honderd restaurants binnen een paar kilometer waarvan er vijf open zijn.
Toen we de terugweg richting Nederland zouden aanvangen zei de bus: doe 't lekker zelf. Ga lopen, ga duwen, ga weet ik veel wat, maar ik doe niks. Via de ANWB  kwam er een alleraardigste man die alleen maar Spaans sprak, met handen en voeten kom je een heel eind. Accu had de geest gegeven. Hij heeft de auto gestart met kabels en we zijn achter hem aangereden. Ze hebben alles allemaal keurig geregeld, maar het blijft raar dat er bij zo'n bedrijf dat verbonden is aan de ANWB en de ADAC in zo'n gigatoeristische omgeving werkelijk niemand is die Engels spreekt.

De ellende van het uitvallen van de accu is dat het verwarming/kooktoestel uit was gevallen en we kregen hem niet meer aan de praat. Dat betekent dus alleen maar op campings met stroom voor de warmte en 'uit eten'. Na het opstaan gauw rijden en bij het eerste het beste restaurant ontbijten. Niks aan. Leuk voor een keer, maar niet als het moet. Via Narbonne, Bannes en Aachen naar huis gereden.

Het is een enorm avontuur om de bus te leren kennen en het smaakt naar meer.