maandag 29 april 2019

Rond Apeldoorn

We hebben zaterdag een bijzonder samenzijn gehad in Veenendaal. ‘s Avonds zijn we naar Apeldoorn gereden om te overnachten. De CP was aan het eind van een grote P waar, naar ‘s morgens heel vroeg bleek, flink werd gebouwd.... Minder geslaagd dus. Gelukkig hadden we vlak boven Apeldoorn een leuk cacherondje uitgezocht, daar zijn we dus maar heen gereden om te ontbijten en daarna de wandeling te maken. Prachtig gebied. De moeite waard om verder te verkennen met de fiets of wandelend (we hebben nog zoveel doelen😀)...
Onvoorstelbaar: ik werd aangesproken door twee meisjes: “mag ik u wat vragen?” Natuurlijk mag dat.... Jehovagetuigen 😑 Gewoon midden in de rimboe, omdat er verderop een boerderij stond (en ik zei de gek).... Gelukkig was de wandeling zo mooi dat ik het snel weer vergeten was.

Geen slechte plek voor een ontbijtje






En mooie koeien. Geen Frisian Holsteiner te bekennen en vaak kalfjes 
bij de moeders. Ook opvallend hoeveel bloemen en grassoorten er in 
de weiden stonden en hoe ontzettend veel (verschillende) vogels 
we onderweg hoorden!  





Fantastisch mooie brem met die rode blos. 
Het is zo niet goed te zien, maar het waren erg grote bloemen.


En wat jongvee. Ze vonden het helemaal niks die vreemde 
snoeshanen bij hun weiland. 


Hier nog zo'n 'boos' beest.... We trokken een cache naar beneden
(hoog in de boom aan een rolmaat bevestigd) en daar zat dit heerschap op.

maandag 22 april 2019

Paaspicknick in Onstwedde


Vandaag was het Tweede Paasdag, een hele late pasen dit jaar en werkelijk prachtig weer! Het werd zelfs de warmste Tweede Paasdag ooit. Maar tweede paasdag is vooral een dag om stilletjes thuis te zitten, want de gekte in tuincentra, Ikea’s en wat dies meer zij, daar willen wij verre van blijven. Maar als je nou naar oost-Groningen gaat. Niemand gaat naar oost-Groningen behalve oost-Groningers zelf en eigenlijk moet ik dat helemaal niet vertellen, maar jonge jonge wat is het daar mooi. We hebben gewandeld in het dal van de Ruiten-Aa. Eerst een heerlijke paaspicknick, daarna een wandeling en als toetje de restjes opeten. Wat een heerlijke dag!










dinsdag 19 maart 2019

9 maart wandeling en kerk bekijken

De dag begonnen met een korte wandeling naar een cache die we vervolgens niet hebben kunnen vinden. 's Middags naar de bijzondere (en typisch Deense) kerk. Bijzonder waren daar de hoedenhaken. Bij de uitgang stond een kistje met zegeningen waar je er eentje uit mocht trekken. Mar trok the Irisch blessing! Heel bijzonder.
Naaldbos en heide



Mooi hoor die Deense kerken.

Altijd die schepen. Zo bijzonder.

In deze kerk hingen overal hoedenhaken. 
Hoedenhaken, schepen en vlaggen....



zondag 10 maart 2019

10 maart Ribe

Op het eiland waren we wel uitgekeken. Maar niet al te ver weg ligt het oudste en mooiste stadje van Denemarken: Ribe. Daar hebben we een paar uurtjes rondgebracht. Uiteraard uitgebreid in de prachtige kerk gekeken. Zeer fraai houtsnijwerk en op het hoogaltaar nou eens geen gouden tierelantijnen, maar COBRA kunst (Carl-Henning Pedersen). Het was inderdaad een fraai stadje, maar om het nu te bestempelen als 'mooiste stadje van Denemarken' ....



Haven met directe verbinding naar zee.

Het verval naar de haven was een ruime meter.

Mar werd aangesproken door een oudere man, hij had een heel verhaal waarom het water zo snel afgevoerd moest worden; dat heeft te maken met de funderingen van de huizen, als het te vochtig is gaan de palen rotten. Raar in Amsterdam moeten ze juist vochtig blijven, omdat ze anders kapot gaan. 



vrijdag 8 maart 2019

8 maart rondrit over de noord

Vandaag een prachtige dag, staalblauwe lucht, windkracht zeven en drie graden. Als je je er op kleed (en de grootste afstanden met de auto doet) is het uitstekend te doen.
Er lag een cache bij de oudste en kleinste school van Denemarken.

De oudste en kleinste school van Denemarken. Gebouwd in 1784.
Vanaf 5 jaar mochten ze er heen, jongens kregen les tot hun tiende,
meisjes tot hun achtste. 

Nu werken ze op scholen weer met groepstafels.... (hoezo modern)

De lange kant....


Gelukkig, ze hebben hier toch schapen (de enigen die we hebben gezien)

Achter het schooltje lag een cache.


De deuren van Rømø zijn een begrip en dat klopt inderdaad.
We hebben een paar fraaie exemplaren gezien!

Een eindje verderop lag deze oude commandeurswoning. Ooit toebehoord aan een kapitein op de walvisvaart. Rømø was erg verbonden met de Nederlandse waddeneilanden wat betreft de walvisvaart. Veel (taalkundige) begrippen en namen komen van onze waddeneilanden.
In deze voormalige woning zit een museum alleen werd die nu net verbouwd. Mooi dan dat je er wel gewoon om heen kunt lopen en lekker door de ramen kunt gluren.






ook hier weer een fraaie deur.

Mooi beschilderde muren en plafonds. Dat hebben we in Noorwegen ook veel gezien.
De twee kopse muren waren helemaal volgeplakt met antieke Delftsblauwe tegeltjes. Fraai.



Uit de wind in de zon! 

donderdag 7 maart 2019

7 maart tussen de buien door

Ook vandaag veel regen, maar tussen de buien door konden we een wandeling maken naar het hoogste punt van Rømø waar een cache lag. Het was geen lange wandeling, maar lang genoeg voor hoe koud het was, echt heftig.

De goede kant op kijkend (het noorden) krijg je echt wel het eilandgevoel.

Boven op de top 



Uitzicht naar het zuiden geeft al het Drenthegevoel. 

Huisje op de hei in het naaldbos.



woensdag 6 maart 2019

6 maart zeldzaam nat

Zulk weer noem je dus: onstuimig. Heerlijk om dan een houtkachel te hebben (duur hoor zulke netjes, maar het hoort gewoon bij de vakantieuitgaves). Mar heeft maar geïnvesteerd in afmaken van de notulen van de ALV, kan ze daarna ook lekker alles vergeten.
We hebben nog wel even met de auto het eiland verkend (zoals gezegd: dat viel tegen), maar we kwamen in de stromende regen bij een paar outdoorzaken terecht en laten ze daar nou halve laarzen voor de halve prijs hebben die mij passen!  Zo is het dus toch een zeer geslaagde dag geworden!




En natuurlijk souvenirs, de Deense vlag is prominent aanwezig.

Ik kan in het buitenland zo genieten van kerstwinkels in het voorjaar of de zomer. 
Vol met Nisses. Ik hou er van.