maandag 29 augustus 2022

Pech! Nog wat bezoekjes en nu in Duitsland

 Maandag hadden we een afspraak in de betuwe. Opscheppen over Gloria en hoe goed ze het doet, er is nooit wat mee.... We waren nog maar net weg of er ging een lampje branden: controlelampje motorvermogen. Toch maar op een P gaan staan en de ANWB gebeld. We zijn al jaren lid en hebben de wegenwacht niet vaak nodig, maar nu dus even wel!

We stonden op een rustige plek bij een klein museum dat gesloten was. Het zou wel even duren, dus dan kun je net zo goed even een eenvoudig hapje eten maken...

We hebben anderhalf uur moeten wachten, toen kwam er een aardige jongeman die al snel het euvel gevonden had: de EGR klep was of vuil of kapot. Hij heeft hem provisorisch gefikst en zo konden we er rustig mee naar onze eigen garage rijden.

We hebben overnacht in Voorst, daar kwamen we pas om 21.00 uur aan, erg laat voor ons doen! Nog even buiten zitten vleermuizen kijken... en 's ochtends kroelen met de poes.

Daarna 's ochtends nog een bezoekje dat gepland stond, op weg daar naar toe ging het lampje alweer branden... We zijn toch doorgereden en waren 's middags bij onze garage in Drachten. De buren van de Ford-garage hebben de boel doorgemeten en een nieuwe klep besteld. Het was helaas net na 14.00, dus niet gegarandeerd dat hij de volgende ochtend binnen zou zijn.... De klep raakt vervuild bij diesel-auto's en gaat uiteindelijk kapot, dat is een bekende kwaal. Het is goed om het toerental af en toe flink op te laten lopen zodat alles schoon brandt. Ook hebben we 2 busjes 'schoonmaakspul' meegekregen (gratis, dat is nou weer onze garage) dat we zo nu en dan in de tank kunnen gooien. Ze zijn er niet over uit of het echt helpt...

We zijn naar een zeer kleine camping in Nij Beets gereden om af te wachten. Heerlijk was het daar! 

De volgende dag (woensdag) kregen we bericht van de garage, de klep was binnen! We zijn er 's middags weer heengegaan en hebben de wachttijd nuttig besteed door nog wat bestellingen te doen via internet. Het was weer warm-warmer-warmst! 

We zijn erg blij met onze garage, het is allemaal keurig geregeld en wij kunnen met een gerust hart weer verder op pad! Gloria loopt weer als een tierelier, ze trekt weer veel beter, logisch.... Eind september nog even terug voor een kleine check-up, alle vloeistoffen controleren en de bandenspanning, dan kunnen we daarna weer echt op pad (zoals de plannen nu zijn).

We hebben nog 2 nachten in Norg gestaan, op ons favoriete plekje. Het werd nog warmer, dus rustig onder de bomen is dan fijn.... Nog even met mijn fiets naar de fietsenmaker, want de accu valt soms uit. Even alle contactpuntjes schoongemaakt, dat zou moeten helpen.

Een libelle op een draad geeft een mooi effect! De picknicktafel kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden....

Vrijdag was de grote dag: het installeren van het droogtoilet door Joost! Het was heel spannend voor ons (voor hem niet...) Gaat het lukken om het oude toilet er netjes uit te halen? Kan alles weer netjes dichtgemaakt/afgewerkt worden? Joost heeft de klus zeer rustig en vakkundig aangepakt, en alles is fantastisch gelukt! En het resultaat is boven verwachting mooi, we zijn er erg blij mee! Het geeft ons een stuk vrijheid, we hoeven nu niet zo gefocust te zijn op een overnachtingsplek waar we de wc kunnen legen. Ideaal!





Een prachtig resultaat!

We moeten nog even uitvinden welk strooisel ons het beste zal bevallen. We kregen een klein zakje meegeleverd met het toilet, en we hebben zelf nog 2 andere soorten gekocht. Dat is dus een experiment voor de komende tijd. Het is al wel duidelijk dat Wil de geur van de hennepvezels niet lekker vindt...

We hebben nog een nachtje in Wijster gestaan, bij een privé hunebed en een eigen appelboom😁! We hebben met de eigenaar van de CP afgesproken dat hij een klusje voor ons gaat doen: het verlengen van de afvoerpijp van de vuilwatertank, zodat we makkelijker bij het aftapkraantje kunnen komen. Fijn dat hij dat kan! We plannen het in voor eind september.

Eind september/begin oktober plannen we dus nog allerlei afspraken in, maar tot die tijd gaan we weer lekker de draad van het rondtrekken oppakken. Na nog een bezoekje gisteren in de Gelderse vallei zijn we doorgereden naar Duitsland, vlak boven Nordhorn. We staan hier op een enorm grasveld dat dient als parkeerterrein bij een meertje, de Löhnersee. Hier in de buurt zijn mooie cacherondjes te fietsen.

De snelweg loopt hier vlak langs, en ook al staan we achter de geluidswal, je hoort hem toch wel goed. En vanmorgen kwamen er veel straaljagers vlak over, blijkbaar is dit zo'n gedoogzone dat ze laag mogen vliegen voor oefeningen...

We hebben vandaag een labcache rond het meertje gelopen, en daarna hadden we weer genoeg te vieren om een lekkere lunch te eten bij het restaurant hier.... Het droogtoilet is gelukt, Gloria doet het weer fantastisch, we gaan weer meer ons eigen gang...allemaal fijne dingen!

Ook op deze plek weer een mooie zonsondergang en bijzondere 'campers'.... zo'n wagen met een trekker ervoor lijkt me ook wel wat! Maar die kan maar 25 km per uur....dan kom je toch iets minder ver, maar dat hoeft ook niet altijd!



zondag 21 augustus 2022

Nog in Nederland, bezoekjes en mooie plekjes

 We zijn tot woensdag 17 augustus in Delfzijl gebleven. Toen was de ergste hitte voorbij😱... Zaterdag en zondag zijn we heel lui en veilig onder de bomen op de camping gebleven, echt veel te warm om iets te doen...

We hebben in de omgeving van Delfzijl een aantal dagen een cacheronde gedaan op de fiets. En er ligt nog veel meer, dus we kunnen nog wel es terug😁

Op een van de tochten kwamen we langs Krewerd. Daar was een theetuin bij een kerkje, De Kosterij genaamd. We waanden ons weer in Zweden..... wat een cadeautje! Een potje thee met een lekker broodje ging er goed in. En op alle tafeltjes stond een prachtig vers bosje Lathyrus!

Het kerkje (een Mariakerk) was ook heel bijzonder en oud: uit 1280! En het was er lekker koel....


Onze buurvrouw op de camping 😁

En nog een oud kerkje, alweer een Mariakerk, in Oosterwijtwerd. Men begon met de bouw in de tweede helft van de 12e eeuw! Binnen stond een antiek offerblok😁


We hebben nog wat bezoekjes gepland her en der, dus na Delfzijl passen we onze verblijfplaats daarop aan. We staan nu in Lettele, bij Deventer. Daar hebben we een dagje rondgelopen met Joost en Evelien, en nog een dagje samen. Wat een prachtige stad!


Wachten tot Evelien haar prachtige nieuwe tattoo klaar is...

Door 3 labcaches te lopen kwamen we langs de meest karakteristieke panden en bezienswaardigheden in Deventer.

De voormalige vrouwengevangenis, nu Dickens-museum



Het oudste stenen huis van Nederland

De groenteman neemt gewoon zijn Ara mee....

Als laatste nog een biertje bij Biercafé De Heks....

We blijven hier tot morgen en doen dan weer een paar bezoekjes. Woensdag zijn we in Oosterwolde, want dan wordt het droogtoilet geïnstalleerd!