vrijdag 27 mei 2022

Weer onderweg

Wil had ontdekt dat de slang van de HHO-cel los was geraakt.... ze heeft het hersteld met superlijm en voor de zekerheid nog kit van Joost.... dan nog afwachten wat de resultaten zijn, want de besparing op het dieselverbruik viel erg tegen.... Geen wonder! De eerste tankbeurt na deze reparatie bracht een grote grijns op ons gezicht: 20 % besparing! 1 op 12 ipv 1 op 10!

We hebben afgelopen weekend nog een paar dagen in Norg gestaan voor wat bezoekjes en een lekkere lunch bij Norgerhout. Deze keer stonden we niet op de natuurcamping Molenduinbad, maar op camping Het Centrum. We wilden nog graag de was doen voor we vertrekken, vandaar.... Een prima camping met een hele aardige eigenares en goed sanitair, en niet duur. Maar toch staan we liever op de natuurcamping .... Hier sta je keurig achter elkaar, op afgepaste plaatsen (Wil moest nota bene fileparkeren!) aan weerszijden van het veld. Helemaal open verder, geen beschutting. Niet echt ons ding.

Dinsdag hebben we nog wat boodschappen gedaan bij de kampeerspecialisten in Leek (Jasicamp) en Roden (de Kampeerhal). Bij Jasicamp hadden we een speciale fietshoes besteld (Hindermann) die echt helemaal om de fietsen heen gaat. We waren erg blij dat we hem daar hebben kunnen bestellen, want hij is heel slecht leverbaar! We wilden hem ter plekke uitproberen, maar toen we naar buiten liepen regende het... Het schijnt een hele puzzel te zijn, dat gaan we binnenkort op ons gemak doen. Als het droog is😁

Woensdag hadden we nog een laatste bezoekje af te leggen. Daarna zijn we naar Oosterwolde gereden om alle bestellingen van de laatste weken (o.a. de gasnippels) op te halen en daarna vertrokken we! Heerlijk om weer weg te zijn!

We gingen via de favoriete winkels in Bunde. Wat was het druk! Logisch, de dag voor Hemelvaart en vaderdag in Duitsland....Het is allemaal gelukt, maar we hadden niet zoveel puf meer om nog erg ver te rijden, dus we hebben overnacht op de camperplaats in Bunde. Dat is eigenlijk een fantastische plek! Heel rustig, genoeg ruimte.... niets meer aan doen zeggen we dan!

Gisteren zijn we nog een stukje verder gegaan. We willen voorlopig, net als in Zuid-Frankrijk, kleine stukjes rijden en dan niet over snelwegen. Gewoon lekker totteren dus😀. Op toch een klein stukje snelweg kwamen we meteen in de file voor de Eemstunnel..... We werden niet gestresst want ja, we waren niet op vakantie, we hadden geen afspraak, we hoefden niet aan het werk.... Gewoon rustig blijven, ik ben gaan voorlezen uit het boek waar we nu in bezig zijn (Vilna van Betten, Heel).

We hebben overnacht op een CP in Jade. Weer een rustige CP, in een klein dorp. We hebben Gloria geparkeerd voor een stopverbod-bord, waar de gemeente een briefje op had geplakt: ze hebben het recht om te komen controleren op 3G.... we zullen zien.

's Avonds werd er aan de deur geklopt: een hele aardige, wat oudere meneer met een stapel folders die ons graag wat informatie over de omgeving wilde aanbieden. Op mijn vraag of hij van de gemeente was antwoordde hij dat hij gepensioneerd is en helaas niet meer mag werken, maar zo toch nog wat te doen heeft. Toen vroeg ik naar de briefjes op de borden: O, die heeft de gemeente opgehangen en ze doen er verder niets mee.....

Vandaag zijn we weer een klein stukje verder gegaan. We staan nu in Ihlienworth, op een prettige CP ('vrijwillige' bijdrage € 5,- per dag). Omzoomd door groen, veel vogels, aan de rand van een klein dorp. Waarschijnlijk blijven we hier wel wat langer om weer even het gevoel van 'samen' terug te pakken.... en we hebben geen haast! We zien wel hoe het loopt! Niet het doel, maar de reis is belangrijk! En de reis was weer erg mooi, het landschap hier spreekt ons erg aan. We zijn al meerdere keren in Butjadingen geweest, dat ligt ook in de buurt, en dit gebied doet ons daar sterk aan denken. Alweer eilandgevoel.... De harde wind helpt ook mee!



Vanmiddag zijn we even het dorp ingelopen. Toevallig dit weekend is de 'LandfrauenMarkt' in de 'alte Meierei'. Heerlijk ambachtelijk, kraampjes met zelfgemaakte spullen, brood van de eigen molen, geiten-producten van de eigen geitenhouder, vis van de eigen rokerij... dat soort dingen. Leuk om even te zien en mee te maken, en een heerlijk wit wijntje gedronken (Graubünder) van de plaatselijke wijnmaker/wijnhandelaar...😁

Op de terugweg nog even de kerk bekeken, die deed ons sterk denken aan de Scandinavische kerken. Veel hout(snijwerk), schilderingen, allemaal teksten langs de balustrades.... Prachtig om te zien en, gek genoeg, een stukje 'thuiskomen'!


Vlakbij de camperplek is een 'Altenheim', en deze kar staat daar voor de deur... Heerlijk toch, een ritje in een oude tram, achter een tractor...

Tot zover het eerste verhaal van het vervolg van ons avontuur. Het is de bedoeling dat we weer naar Zweden gaan. Deze keer iets rustiger daar naartoe, even blijven hangen in Denemarken, en een stukje Noorwegen aandoen... maar met ons weet je het nooit!

 

zaterdag 21 mei 2022

Bezoekjes en vakantie in eigen land

 In Ommen hebben we op 2 verschillende campings gestaan. De eerste was een 5-sterren-camping, dat zijn we echt niet gewend! Het is eigenlijk niets voor ons en toch was het wel even lekker.... Werkelijk alles is daar aanwezig!

Wat is het toch een prachtige omgeving daar, zo aan de Vecht. Wel heel druk, met wandelaars/ fietsers en ook de campings stromen alweer vol.

De 2e camping waar we stonden ligt ernaast, is een stuk kleinschaliger, gemoedelijker, en goedkoper.... En weer uitzicht op de Vecht, met een mooie zonsondergang en 's avonds vleermuizen!

Als je maar zo kort in Nederland bent plan je alle bezoekjes dicht op elkaar.... Heel gezellig om iedereen weer te zien, maar steeds een paar dagen rust tussendoor is ook lekker, en heel erg nodig om niet teveel meegesleurd te worden in de drukte!

Gloria is naar de garage geweest voor een grote beurt en APK. Ze doet het geweldig! Nieuwe koplampen, wat olie en een paar nieuwe filters, dat was alles.... We zijn blij!

We hadden een familie-etentje in Assen, dus we hebben lekker een paar dagen op een kleine camping in Witten gestaan. Het is een mooie fietsomgeving en je kunt er leuk cachen😀. In de achtertuin van de camping ligt de Baggelhuizer Plas, ook nog leuk wandelen dus...

Een labcache in Bovensmilde en Smilde



Dit roodborstje zat vlakbij en bleef mooi zitten....

Een van de labcaches leidde langs alle (tijdelijke) TT-campings, gelegen aan de weg waar wij zaten en verder aan de zijweg richting TT-circuit. Op de foto's die bij de informatie stonden was erg duidelijk te zien wat een enorme drukte je daar tijdens de TT kunt verwachten....

De eerste week van mei zaten we voor een midweekje op Texel, met Joost en Evelien en de 2 jongste kinderen. In een echt (groot) huis slapen en zomaar onder de douche stappen.... raar! Het huis was van een particulier, gelegen op het park De Krim bij De Cocksdorp.

We hebben allerlei leuke dingen gedaan: visje eten in Oudeschild, bowlen....

Een strike!
Lekker langs het strand gewandeld....helaas een dode zeehond en een dode Jan van Gent aangetroffen😢
Iedere ochtend lekkere verse broodjes, het voordeel van op een vakantiepark zitten met een goed uitgeruste winkel. Je moet wel even in de rij staan.....
We hebben 's avonds veel spelletjes gedaan, Britt was helemaal gelukkig....!
De (klein)kinderen hebben gezwommen en de grote kinderen hebben een middagje een scooter gehuurd...
De hondjes Beau en Luna en hun knuffels Flamingo en Bert waren ook mee😀😀

Een bezoekje aan de kaasboerderij met lekkere schapenkaas!

Een bezoekje aan de bierbrouwerij😋


Jaren geleden zijn we daar samen geweest, toen mochten we de hele brouwerij nog door.... Vanwege allerlei nieuwe regels kregen we nu alleen uitleg, een filmpje en een proeverij. En een gratis glas, dat was dan wel weer leuk!

Wandelen naar het restaurant aan zee


Dit was woensdag 4 mei, dodenherdenking dus. Toen we kwamen waarschuwden ze dat de 2 minuten stilte in acht zou worden genomen. Alleen maar goed! Tegen 8 uur deden ze het geluid van de TV aan, het personeel stond keurig bij elkaar achter de bar en alle gasten waren stil, best indrukwekkend.

Er lag een legpuzzel op de tafel, die is net op tijd afgekomen omdat het klimmen niet door kon gaan😞
Vrijdagochtend was het vroeg op en alles opruimen helaas....  de kinderen hebben de boot van 10 uur genomen, wij zijn nog 2 dagen op Texel gebleven! We zijn naar een boerencamping in het zuiden gegaan. Onderweg er naartoe op verschillende ons bekende punten even gaan staan om vogels te kijken!

De 2e week van mei hebben we nog allerlei (familie)bezoekjes afgelegd en we zijn nog op stap geweest met de voormalige 'buurvrouw' uit Norg. Twee dagen en een nachtje weg, net als vorig jaar in juni. Toen was het Schiermonnikoog, nu was het Grou/Earnewâld/Warten/Wergea. We hebben overnacht in een fantastische B&B in Earnewâld.

De fietsen hebben een beurt gehad bij de fietsenmaker in Norg... de arme jongen had er een hele klus aan om ze weer schoon en soepel te krijgen! We hebben een fietshoes besteld die er helemaal omheen kan, dan gaat het vast beter....We hebben 1 nieuwe accu met meer vermogen gekocht, dan heeft de ander er 2, goeie tip van hem! 

We zijn al deze weken toch wel weer erg in beslag genomen door alle bezoekjes, maar we hebben ook aan onszelf gedacht! Dat lukt ook beter als je er wat meer tijd voor uittrekt, maar als je meer tijd hebt plan je ook weer meer bezoekjes in....
Met Martijn en Evelien zijn we uit eten geweest bij een Grieks restaurant in Groningen. Het was weer heel gezellig! Het overvalt ons steeds weer hoe druk en lawaaiig zo'n stad is. En nu was er ook nog kermis.... We worden oud.

We hebben onszelf nog getrakteerd op een paar 'vrije' dagen op een natuurcamping vlakbij Wijster. Wat een heerlijke plek! Het terrein is van een particulier, heel basic, met heerlijke ruime 'afgescheiden' plaatsen. Wat een vogels zitten daar! Ze hebben een winkel met kampeer-/tuinartikelen, we hebben weer van alles gekocht.... Lekkere jassen, nieuwe wandelschoenen en een kooktoestel voor buiten! Daar hebben we meteen gebruik van gemaakt. Je kunt er op grillen, bakken, het is een gewone kookplaat en je kunt hem als oven gebruiken. En met een pizza-steen erbij is ie helemaal af....

Omdat het klimmen op Texel mislukt was zijn we nog met ze naar het klimpark in Grolloo geweest. Het was een groot succes! De hondjes waren weer mee en hebben lekker gezwommen in het meertje vlakbij

Toerist in eigen land: een bezoekje aan Ouwehands Dierenpark! Het was een heeeeeele warme dag....!




Daarna hebben we in Culemborg overnacht; het boek aan het stadje was verrassend leuk! Wat een mooie stad om even rond te lopen!

We hadden 's nachts al onweer en hevige regen gehad, en overdag begon het nog een keer.... we zaten te lunchen op een terras op dat moment, onder grote parasols. Een droog moment tussendoor hebben we benut om terug te lopen naar de camper, en daar hebben we de rest van de buien afgewacht.... het ging behoorlijk tekeer, maar we stonden gunstig!

Daarna door naar Delft, waar we een afspraak hadden met de familie om de as van tante Lies uit te strooien. Het was een hele goede dag, we hebben uitgebreid bij kunnen praten en herinneringen opgehaald. Helaas was het weer bijzonder regenachtig, dus we zijn blijven hangen in het restaurant waar we geluncht hebben.... Ook gezellig!

We hebben nog flink moeite moeten doen om een passend koppelstuk te vinden voor de LPG-aansluiting. Uiteindelijk besteld in België....Gelukkig versturen ze naar NL!
De komende dagen staan nog een paar afspraken gepland, en dan gaan we woensdag weer op reis! Zin in!