vrijdag 29 december 2023

Duitsland, België, Frankrijk

 Woensdag 27-12

‘s Avonds bleek dat de plek waar we stonden ook een plek was om af te spreken voor zekere activiteiten…. Bij aankomst gisteren had ik al ietwat verwonderd gekeken naar een roze condoom op straat, maar ja, naīef…. Het was redelijk druk met autootjes en afspraakjes, verder geen overlast gelukkig. Gewoon net doen of je neus bloedt…. En we zitten toch binnen met de gordijnen dicht….

Vandaag hebben we het eerste stuk lekker binnendoor afgelegd, tot aan Venlo. Vanaf dat punt op de snelweg. Druk-drukker-drukst…. Maar ja, hé, het is kerstvakantie…. 

De rijstijl van de Belgen viel toch wel weer op. Gewoon rustig blijven en doorrijden… trouwens de nederlanders in het zuiden van ons land kunnen er ook wat van!

Vandaag was een droge dag! En hoe zuidelijker we komen, hoe lichter in de lucht!

We staan nu weer een nachtje in Han-sur-Lesse, daar stonden we op 28-2 ook.


Ze hebben erg hun best gedaan op de feestverlichting! 


 Ik pas er bijna onder😁


 De Italiaan was het uitbundigst versierd, dus daar hebben we gegeten vanavond😁👍




Donderdag 28-12

Vandaag zouden we naar Reims. We zijn voor de 3e keer in de buurt, 3x is scheepsrecht, dus…. De 1e keer was er voetbal en konden we de camper echt nergens kwijt, de auto’s stonden zelfs langs de op- en afritten van de snelweg geparkeerd. De 2e keer was het min 6, beetje koud om door een stad te lopen…
We  hadden er zin in, er leek een goede CP in het centrum te zijn…. Op naar Reims!
Onderweg nog even een lunchpauze. Na de lunch de route naar de CP weer instellen…. Oooooooo dat bedoelt google met Reims Low Emission Zone op route! Hebben ze opeens een milieuzone ingesteld in en rond Reims! We hebben een franse milieusticker nodig! Jut en Jul op stap (of Gonnie en Gijsje)🤭
Niet zo goed voorbereid dus, in ieder geval niet voor stedenbezoek. Zo’n sticker kun je alleen online kopen en thuis laten bezorgen…. Dat lukt dus niet meer. Zelfs de rondweg rond Reims mogen we niet nemen! En we zijn vandaag niet dapper genoeg om alle regels aan onze laarsjes te lappen🤪

We zijn flexibel en laten Reims dus rechts liggen. We moeten dan wel even een stukje op die fijne Franse D-wegen, die soms heel smal zijn…. Alles is weer helemaal goed gegaan, en we bleken op een gegeven moment toch weer op dezelfde weg te zitten die we dit voorjaar andersom reden. Weer langs allerlei herdenkingsmonumenten en heel veel witte kruizen. 

Mooie lucht onderweg

We zijn zelfs weer op dezelfde overnachtingsplek terecht gekomen als in het voorjaar, de plaats vóór Han sur Lesse: in Pogny, aan het Marnekanaal.


Alleen ligt er nu een mooi schip naast ons😁


Dit is de plek waar in het voorjaar onze watertank leeg liep omdat het zo vroor…. Dat gaat nu niet gebeuren gelukkig!

Vrijdag 29-12

We rijden verder over een goeie doorgaande weg. Zijn we hier in het voorjaar ook niet langs gekomen? Toen was het ook al zo saai….
We besluiten al redelijk vroeg weer te stoppen, we zijn allebei moe. We staan aan de rand van het stadje Saint-Florentin, met uitzicht op het stadje wat tegen een heuvel gebouwd is. Er stroomt een riviertje voor ons langs, gelukkig staat het water hier niet echt hoog😱


Tijd genoeg voor nog een wandelingetje door het stadje. Nogal vervallen en niet erg verheffend….

Zo staan we dus op de CP






We hebben het even opgezocht: het is een groenblijvende magnolia grandiflora👍


Toch leuk om allemaal even te zien, maar voor het stadje hoeven we niet nog een dag te blijven, hooguit voor de rust…..


dinsdag 26 december 2023

Nog even blijven en dan naar het zuiden

 Woensdag 20-12

We hebben afgelopen vrijdag op een waardige en mooie manier afscheid genomen van Johan. Dianne en de kinderen hebben het samen helemaal goed georganiseerd en geregeld, alles liep op rolletjes! Wat een indrukwekkende dag. We hebben een video van de dankdienst en veel foto’s, een mooi archief.

Na afloop kregen wij nog als dank van de kinderen een hele leuke verrassing: Gonnie en Gijsje als magneetsticker voor op ons huis! Prachtig! En het verhaal van Nieske erbij maakte het weer helemaal hilarisch…🤣

Zaterdag zijn we nog samen met Dianne terug geweest naar het graf. Het ziet er prachtig uit met al die bloemstukken. Daarna als vanouds nog even samen eten, goed om te doen.

‘s Nachts werden we allebei ziek. Overgeven, diarree… de hele zondag verder als een slappe dweil, Wil heeft de hele middag weer geslapen.

Het was van korte duur gelukkig, dinsdag hebben we alweer boodschappen gedaan in Duitsland, met de auto van Maartje en Bert, fijn! Meteen even hun tank volgegooid, benzine is goedkoper daar.

Dinsdagavond kwam Lillian nog langs, gezellig een paar uur bijgekletst👍🥰

Vandaag zijn we bij Anja geweest, oud-collega/vriendin. Goed om even weer bij te praten, zij maakt ook alles van nabij mee als vriendin van Dianne! We zouden daarna nog van alles doen op de fiets, maar o die regen! Het is weer helemaal mis hier in Nederland!

We hebben inmiddels 3 fysieke kerstkaarten ontvangen! Leuk! Eentje was wel heel bijzonder geadresseerd…😁

We blijven nog t/m 1e kerstdag in Ommen staan om hier af te sluiten met gezamenlijk eten. 2e kerstdag rijden we via Ruurlo om daar nog een knuffel te halen en brengen bij Gert en Anneke. En dan….

Maandag 25-12

We hebben de afgelopen dagen wat klusjes gedaan en alvast weer wat voorraad ingeslagen voor onderweg. Een heel fijn klusje was het wassen van de camper. Wachten op een droge dag of zelfs dagdeel was onbegonnen werk…. Nou ja, valt het ook niet zo op dat ik toch ook zelf zeiknat word bij zo’n klus….
De camper weer schoon en uiteindelijk weer droog: Gonnie en Gijsje kunnen er op!


Vrijdag kwam er zomaar een optocht met versierde/verlichte trekkers voor onze neus langs, we zaten eerste rang! Maar toch even naar buiten om dichterbij re zijn😁


Zaterdagavond was er een bijzonder optreden van het korps, samen met een koor en enkele Ommenaren als toneelspelers. Ze vertelden het verhaal van Dickens over Scrooge. Johan was mede-initiator van dit gebeuren en hij werd aan het begin van de avond herdacht met dankwoorden, een indrukwekkend symbolisch verhaal en 2 foto’s op de beamer. Daarna nog het stuk dat ook op de begrafenis gespeeld is. We wisten dat er even aandacht aan gegeven zou worden maar dit kwam wel weer binnen….

Zondagnacht werd er gespeeld op straat. Dat is altijd zo bijzonder, in je bed liggen en ergens in de verte prachtige kerstmuziek horen…. Gelukkig was het even droog, maar het waaide wel hard.

Vanochtend een kerstdienst in de kerk met weer medewerking van het korps. Drukke dagen voor de muzikanten…. We hebben weer genoten van de prachtige muziek👍
En vanmiddag/vanavond kerst gevierd bij Dianne thuis met alle kinderen en kleinkinderen. Iedereen had een bijdrage gemaakt voor het eten, het was allemaal even heerlijk! Fijn om deze hectische periode zo samen af te sluiten, ‘met een lach en een traan’.
Marie had de kerstsokken aan die ze van ons had gekregen🤭

Dinsdag 26-12

Vandaag zijn we vertrokken uit Ommen. Het was heerlijk dat we zo lang op de oprit van Diannes moeder konden staan, zo dicht bij alles en iedereen.
We hadden een lunchafspraak in Ruurlo, bij Gert en Anneke, en Dianne zou daar ook komen. Het was heel goed om ook nog even bij hun te zitten en van daaruit door te gaan. Het vertrek was wel even moeilijk voor allemaal…

We hebben niet heel erg ver meer gereden, maar zijn toch een stukje verder zuidwaarts. We staan nu net over de grens, in Kevelaer, op een P bij een sportpark. We moeten echt onze draai weer vinden, maar dat gaat helemaal goed komen binnenkort.



Ik zou nog heel veel kunnen vertellen over de afgelopen periode en nog heel veel foto’s kunnen plaatsen. Ik vind het heel moeilijk om een evenwicht te vinden voor deze blog, alsof ik nog even een soort ‘side-blog’ moet maken of zo…. Voor nu denk ik dat het goed is om het hier bij te laten.