maandag 27 december 2021

Kerst in de zon

 We hebben gekozen voor een rustige Kerst op een ons bekende/vertrouwde plek. D.w.z. we staan nog steeds in Vila do Bispo, we staan hier goed en zien nu nog geen reden om door te gaan. Nu het nieuwe douchehok klaar is is het nog beter😀!

Alweer een prachtige zonsondergang gezien vanaf de CP, nu zelfs weerspiegeld in de camper!

Er staan hier o.a. enorme agaves langs de kant van de weg. Kleine slakjes verzamelen zich in de punten van de bladeren en langs de randen. Je ziet ook de specifieke rode kleur van de grond hier.

Dinsdag 21 december was de uitvaartbijeenkomst van een nicht van Wil. We hadden een link toegestuurd gekregen zodat we de dienst konden volgen, dat was heel fijn! Dan ben je er toch een beetje bij, ook al zit je op afstand.

's Avonds was er een speciale 'uitzending' van Christina von Dreien vanuit Zwitserland, via Youtube., vanwege de zonnewende. We volgen haar al langere tijd en hebben haar boeken, die we inmiddels ook meerdere malen hebben uitgeleend aan anderen. Fijn dat we goed en goedkoop internet hebben hier in Portugal! We volgen ook vaak de Youtube-posts van Amanda Ellis uit Engeland, en Lorie Ladd uit Amerika. We vinden het fijn om op deze manier inspiratie op te doen via gelijkgestemden, en voor ons is het internet op zulke momenten dan ook een zegen! En voor het whatsApp-contact met iedereen natuurlijk....😁 en voor de blog.

De afgelopen week heeft het best veel geregend, maar het was niet koud. Tussen de buien door heerlijk naar buiten, niks aan de hand. maar eerste Kerstdag scheen de zon weer volop en konden we heerlijk genieten van lekkere hapjes buiten in de zon, in de luwte van de camper!

De jonge eigenares van de CP had zelf de traditionele lekkernij voor Kerst gebakken voor de gasten; we kregen allemaal een doosje met Broas Castelares! Heerlijk! Een typisch Portugese lekkernij met zoete bataat, pompoen, amandelmeel en maismeel, dus ook nog glutenvrij! Voor ons had ze de eieren vervangen door psyllium-vezels: ze kende ze wel maar had ze niet in huis. Wij hadden ze wel bij ons, snel geregeld dus.... en haar man vond de vegan cakejes lekkerder dan die met ei....

Ze had ons ook geattendeerd op een vegan-restaurantje, gewoon hier in de straat! Een klein winkeltje annex restaurantje met een kleine kaart met eenvoudige gerechten ('hamburgers', pizza, salade e.d.). We moesten helaas buiten zitten omdat we geen corona-pas hebben, en het eten viel wat tegen (o.a. friet uit de airfryer😕), dus dat blijft bij een eenmalig bezoekje.

Op een nacht werden we wakker van een hoop motorgeronk, het was al na enen.... Nu nog campers die aankomen? Waarom doen ze daar het hek voor open? De volgende ochtend bleek dat deze mensen door de politie weggestuurd zijn bij het strand! Mensen blijven het toch proberen, vrij kamperen, met kans op een hoge boete....

Op een van de wandelingen door het dorp weer even wat mooie plaatjes geschoten. Dit zijn de typische Iberische molens, nu verbouwd tot woonhuizen.

Nog wat bouwvallen rond de watertoren...


En de kerk in het dorp

Op 1e kerstdag hebben we online met videobeeld een 'pubquiz' gedaan, georganiseerd door Dianne, samen met hun gezin (met Joep en Bertine en oma) en vanuit Oostenrijk Nieske en Eric met Erics familie. Ook dan is internet weer handig! Het was erg leuk om zo een spelletje samen te doen en elkaar even te zien!

Deze prachtige kerstblaadjes waren speciaal voor ons op het pad gelegd😁, gisteren tijdens de wandeling gespot...

In heel Portugal lopen veel honden los rond. Het is niet altijd even duidelijk of ze bij iemand horen of niet. Soms hoor je ze de hele nacht blaffen, maar hier valt dat mee gelukkig. Gisteren waren we even aan het wandelen en kwam ons een enorme hond begroeten. Meestal zijn ze erg vriendelijk, deze ook gelukkig, maar toen ik verderop nog een paar grote honden zag staan ging ik toch liever terug, dan ben ik geen held, zeker niet als ze zo groot zijn.... Ze doen meestal niks, komen even snuffelen, lopen een eindje mee en gaan dan hun eigen gang weer. 

Deze hond zijn we tijdens een eerdere wandeling tegengekomen. Hij liep een eindje mee, stond steeds op ons te wachten, maar bleef op een gegeven moment weer achter.

Dit bord kwamen we nog tegen tijdens de wandeling gisteren, en daar kunnen wij helemaal achter staan...!



maandag 20 december 2021

Eilandgevoel

 We zitten nog steeds in Vila do Bispo. Het is een goede plek, rustig, goedkoop, boodschappen doen op loopafstand, zelfs een kraam met biologische producten in de overdekte markthal! Van alle gemakken voorzien dus, en dat is fijn. 

Verder zijn er veel mogelijkheden om te wandelen hier, wel grotendeels langs de gewone weg maar dat zijn geen echt grote wegen dus dat is niet erg. De zee ligt iets verder weg hier, ruim 4 km, maar dat is nog goed te doen. Je loopt er alleen niet even heen om de zon in de zee te zien zakken....

De omgeving is bijzonder. Heuvelachtig, kalig, maar toch ook met prachtige kleuren. Het geeft ons een beetje een eilandgevoel, met die kromgegroeide naaldbomen en het stugge gras, heide-achtige beplanting en distels (veel puttertjes!). Of is het de wind? Het waait hier nl. over het algemeen behoorlijk, minimaal windkracht 4. Uit de wind in de zon zitten bij de camper lukt niet echt, maar als we onszelf indenken dat het nu even een eilandvakantie is, is dit een heerlijke plek!

Donderdag zijn we naar het strand gelopen, een stuk over het strand naar de volgende opgang en weer terug. Totaal zo'n 12 km! We hebben voor het eerst rotszwaluwen gezien. Ze zijn helaas te snel om te kunnen fotograferen...




Ook hier weer de hottentotvijg!



Vila do Bispo 

Wandelingetjes door het dorp, met af en toe een cache... En een mooie lucht, ook hier op de CP!

Cachen moet je toch onopvallend doen Wil?

Gisteren weer richting de zee, maar nu naar het uitzichtpunt hoog boven het strand. We werden er bijna weggeblazen! Er lag ook nog een cache. 


Op de terugweg kozen we voor een soort natuurpad, waar ook nog een paar caches lagen. Heerlijk in de luwte lopen!


Waarschijnlijk blijven we hier nog wel even, het wordt de komende dagen in heel Portugal wat slechter weer. Vrij harde wind en wat regenachtig, ook in het binnenland. Voor mooi weer moeten we ruim 400 km verder, naar de zuidoost kust van Spanje, maar dan zit je weer in Spanje met alle nadelen van dien.... Keuzes keuzes keuzes, luxe problemen....


woensdag 15 december 2021

Bijna op het zuidelijkste puntje

 We hebben tot gisteren op de camping in Zambujeira do Mar gestaan. Dagelijks even naar de zee gelopen,  ook naar het volgende strandje (Praia). Het is hier werkelijk prachtig!



Het was een behoorlijke klim naar de volgende baai!


Waar Wil staat gaat het opeens heel steil naar beneden (dat is niet echt goed te zien), ze blijft keurig op afstand gelukkig...


Een beeld van de bijzondere begroeiing, en de prachtige witte huizen.


Bijzonder licht en een toepasselijk dankwoord...

Gisteren zijn we nog verder afgezakt naar het zuiden. We staan nu op een CP met stroom in Vila do Bispo, bijna aan de zuidkust.

Wat een kilometers hebben we al afgelegd sinds half juni, toen ons avontuur begon.....


Vila do Bispo is een klein dorpje. De oude kern is behoorlijk aan het vervallen, maar aan de rand worden allerlei nieuwbouwprojecten gerealiseerd.

Deze voormalige woning, opgebouwd uit de typische rode rots-stenen, wordt langzamerhand weer helemaal opgenomen in de natuur....
In de smalle straatjes groeien de meest mooie planten over de muren heen.


O.a. prachtige cactussen, maar kom er nou niet aan Wil!
Ze is erg lang bezig geweest om alle stekeltjes weer te verwijderen...


En ook hier een mooie zonsondergang, gewoon in het dorp. En een prachtige bloemenboog!