zondag 5 december 2021

Verder naar het zuiden en weer vlakbij de oceaan

 Vrijdag zijn we nog verder afgezakt naar het zuiden. We zoeken toch de iets hogere temperaturen op nu, de tips die er nog liggen van 'must-see-plaatsen' moeten nog maar even wachten...

Op de CP/voormalige camping in Tomar kwamen we eerst nog de buren van de camping in Vila Chã tegen, een wat ouder Duits echtpaar in een camperbus. Ze waren blij om ons te zien en moesten hun verhaal kwijt: nadat ze de camping daar verlaten hadden, wilden ze in Porto op de camping gaan staan, maar die was dicht. Ze konden verder niet op bewaakte parkeerterreinen terecht met hun hoge bus, dus dan maar parkeren op een open P die ook als CP gebruikt wordt. Ze zijn Porto ingegaan en troffen een ravage aan in de bus bij terugkomst. 'Ze' hadden een ruitje ingetikt. Werkelijk alles lag overhoop, alles was uit de kastjes gegooid. Verschrikkelijk! Ze hebben (na de schade te laten herstellen) eerst een paar dagen op een camping gestaan om alles te wassen en schoon te maken. Wat een vreselijk akelige ervaring, ze moeten er echt nog van bijkomen maar gaan wel door! We laten ons hierdoor niet bang maken, maar hopen wel ons gezond verstand te gebruiken. Onze weerstand tegen steden is zo gek nog niet.... Achteraf zijn we blij dat we in Coimbra geen parkeerplek konden vinden.

In Tomar hebben we eerst nog even boodschappen gedaan bij de Lidl, daar liep alweer een bedelaar rond.... Door het verhaal van de Duitsers ben ik alleen de winkel ingegaan en is Wil bij de camper gebleven.... Toen we in Coimbra reden was er een bedelaar die 'gewoon' op de middenstreep van een drukke weg rond het centrum liep, klaar om de automobilisten te benaderen zodra het stoplicht op rood stond 😱!

We hebben ruim 200 km afgelegd, over tolwegen (en dat bedrag kan aardig oplopen😒!) We staan nu ten zuiden van Lissabon, in Comporta, vlak bij de kust. 

Gisteren zijn we even naar de zee gelopen en hebben daar heerlijk op een terrasje gezeten. De lucht zag er erg dreigend uit boven Lissabon, maar het is goed gegaan. De wind was nog wel wat fris, maar de temperatuur is hier inderdaad veel aangenamer. 

In het dorp zie je enorm veel ooievaarsnesten: op daken, en vooral ook veel in elektriciteitspalen!

Er loopt een kreek het land in, waar de getijden hun gang gaan. Ideaal voor steltlopers! En: voor Wil de eerste steltkluut! En aan zee hadden we al onze eerste Jan van Gent gezien, Wil wordt daar heel gelukkig van....! Helaas hadden we onze verrekijker niet mee, het vogels kijken begint ook weer erg te kriebelen zo!

Portugezen bouwen van alles van voor handen zijnde materialen. We hebben al heel wat hekwerken/afscheidingen gezien van latten, kratten, balken, stukken landbouwplastic, plastic tonnen, gevulde plastic tassen, stenen ... En nu kwamen we langs deze 'steigers'. Ik zou m'n leven niet wagen....

Ik wilde al een hele poos iets schrijven over de troep hier op straat/in de berm/in de duinen, waar dan ook.... We hebben nog nooit in een land zoveel afvalbakken gezien, maar ook nog nooit zoveel troep overal.... normaal gesproken rapen we dat op als we wandelen, maar hier is het gewoon niet te doen. We hebben laatst wel een hele plastic tas vol met afval van het strand meegenomen en 'thuis' weggegooid... Ik begrijp niet dat je je rotzooi niet in de bak gooit waar het hoort, overal staan ook nog eens een keer containers voor gescheiden inzameling.... heel jammer!

Maar even afsluiten met wat positiefs: eucalyptus, paradijsvogelbloemen en meer moois...😁


En een kerstmarkt in het dorp....

1 opmerking:

  1. 50 jaar geleden gooide in Nederland ook iedereen de rotzooi op straat ....

    BeantwoordenVerwijderen