dinsdag 29 augustus 2023

Van Zweden naar Nederland

 Maandag 21-8

Gisteren nog even een wandelingetje gemaakt in het slotpark en nog wat mooie plaatjes geschoten😃

Na nog wat laatste boodschappen gingen we naar de boot in Göteborg. Voor 2 uur stonden we er al weer klaar voor👍😁. We vertrekken nu vlak bij de brug waar we net onderdoor passen😃

Na het dinerbuffet nog even boven op het dek kijken. Het waait flink!
De 3-persoonskamer is flink kleiner dan de 4-persoons van de vorige keer, maar nog steeds groot genoeg. Maar o wat was het warm…. En de buurkinderen (pubers) gingen best lang door met keten….

Dinsdag 22-8

Vanmorgen na het ontbijtbuffet nog maar even naar het dek. Heerlijk weer!

Het ontschepen ging vrij vlot, maar toen de enorme verkeerschaos in Kiel…. Wat een drukte!
Gelukkig verliep de reis verder voorspoedig, en de bottleneck Hamburg kwamen we zonder problemen langs. Wel weer veel drukte bij Bremen ook, en gezien de slechte nachtrust, het vroege opstaan en de plotselinge temperatuurstijging zijn we vroeg in de middag gestopt. We overnachten in Westerstede.

Nog even lekker fallafel eten op een terrasje met een biertje erbij

Morgen nog even wat boodschapjes doen en dan zijn we weer in Nederland!

Dinsdag 29-8

Na een paar familiebezoekjes staan we nu eerst een weekje op de camping in Loenen, bij een vriendin. We maken zo nu en dan een uitstapje samen, o.a. weer naar Giethoorn om wat kristallen te halen bij de Oude Aarde. Het was er weer erg druk…. We komen steeds weer en steeds meer achter dat de toeristische trekpleisters niks voor ons zijn😱

Ook hier in Nederland is het onstuimig weer! Veel buien, soms forse, met hagel en onweer. Gelukkig ook tussendoor lekker buiten zijn.


De komende weken zullen we verspreid in de tijd overal bezoekjes afleggen, lekker kriskas door Nederland. Ik zal wat minder vaak bloggen zoals gewoonlijk😃




zondag 20 augustus 2023

De laatste dagen in Zweden

 Dinsdag 15-8

Vandaag zijn we weer een stukje verder gegaan, richting het zuidoosten. We hadden een mooie plek gevonden op een P bij een kasteelruïne. Er hing een bordje bij: dit is geen camping! Dus maar niet overnachten hier, alleen even door het park lopen. Bij de ruïne mochten we alleen even om het hoekje naar binnen kijken, want er zou een bruiloft zijn




Nog even wat eten voordat we verder gaan…. Hé, een mevrouw haalt het bordje weg. Maar even een gesprekje aanknopen. Wat blijkt: ze hangen het bordje daar in het weekend neer omdat mensen de P ‘misbruiken’ door er hun hele hebben en houden uit te stallen, vuurtje stoken etc. En dat is niet de bedoeling. In Zweden geldt: je mag op iedere P overnachten, maar geen campinggedrag vertonen. Je mag 24 uur blijven staan. In het weekend mag je meerdere nachten, als je op vrijdag komt mag je tot dinsdag blijven, want het weekend geldt niet…. Dit is ons derde jaar in Zweden en nu pas weten we écht hoe het zit….

Woensdag 16-8

We gaan vandaag weer een klein stukje verder. Alweer een sombere dag met veel regen… we hebben gekozen voor een rustige plek in een klein dorpje, op de P bij het voetbalveld. Het ritje ernaar toe was prachtig, een smal kronkelig weggetje langs het meer. Hetzelfde meer waar we aan de noordkant hebben gestaan, we gaan nu aan de oostkant staan.

Aan het eind van de middag komen er jongetjes trainen op het voetbalveld, altijd gezellig😀

Donderdag 17-8

Vanochtend om 7 uur gewekt door beierende kerkklokken…. Blijkbaar een katholiek dorpje…. Dat hebben we nog niet eerder gehad in Zweden!

De peutertjes die we al hadden horen spelen buiten bij het kinderdagverblijf kwamen met hun begeleidsters de P op: brandalarm in het gebouw…. Zie zo’n horde dan maar es kalm te houden, maar dat ging best goed.

We zijn weer een klein stukje verder gegaan, nu aan de zuidkant van het meer ( en aan de oostkant van een volgend meer), in een wat grotere plaats. Leuke P bij een park en een skatebaan.

Het is bewolkt, maar droog gelukkig! De temperatuur is goed.

Nog even in het stadje kijken, leuk plaatsje! En een heerlijke Italiaan….

Toen we terugkwamen zagen we onze juffrouw Roos niet meer… Volledig ingeklemd tussen 2 lange Zweedse campers, terwijl er meer dan genoeg ruimte was om ons heen…. De eigenaren zaten zo ongeveer voor onze camper gezellig samen buiten…. Laten we het maar bijzonder noemen😱

Vrijdag 18-8

Vandaag wilden we naar Falköping, naar de camping waar we al eerder geweest zijn, de Mösseberg, bovenop de berg. Onderweg stopten we even (in Vårgårda) om te kijken of we een P konden vinden om eerst nog even te winkelen daar. We stonden op een plek waar net een vrachtwagen moest zijn, dus maar even een stukje opschuiven…. Juffrouw Roos pruttelde alleen maar! Help! Met behulp van de chauffeur hebben we haar even om het hoekje geduwd zodat de chauffeur zijn werk kon doen. Nog een keer proberen te starten - niks….. we stonden vlakbij de Macdonalds, dat dan weer wel😱 Leuk detail: zie het bordje op de paal🤭

Dus maar weer de ANWB bellen helaas. Na ruim een uur kregen we telefoon van de chauffeur die naar ons onderweg was. Hij vroeg hoe lang ons voertuig is…. Ja hoor, hier in Zweden word je meteen weggesleept naar de garage….

Na nog een uur wachten kwam hij met z’n oplegger. Alweer zo’n aardige meneer… foto’s maken van hoe de wagen er nu uitziet, motorkap open… hij gaat achter het stuur en start …. en start gewoon! ‘Magic hands’ zei hij…. De uitleg die hij gaf is dat de startmotor soms niet pakt. Als je de wagen dan even laat rollen kan het zijn dat hij gewoon start. Laten we het maar weer bijzonder noemen…. We waren erg blij dat we gewoon weer op weg konden!

Door naar Falköping, we waren er om kwart over 5. Om 4 uur was de receptie al dicht gegaan, helaas pindakaas, we konden er niet meer op. Geen nood, onze favoriete vogelkijkplek is vlakbij: Honbergasjön nog maar een keer!


Wat een kraanvogels zien we al meteen! Ze vliegen al roepend over, ze landen verderop bij het meer, zwermen van honderden vogels verzamelen zich. Geweldig, we zijn helemaal blij!
Wil zag met de verrekijker 2 bokken die vochten om een hinde… ‘t is al weer bronsttijd hier!

Zaterdag 19-8

Een dag lang heerlijk genieten van het uitzicht. Door de telescoop kijken (en anderen laten meegenieten), met de verrekijker op pad, en aan het eind van de middag klaar zitten voor de grote groepen kraanvogels die terugkomen van de foerageerplaatsen en hier komen overnachten. Wat een heerlijk geluid als ze komen overvliegen!

Zondag 20-8

We gaan weer een stukje terug, richting Göteborg. De plek van dinsdag, waar deze blog begon, beviel goed dus daar staan we nu weer. Straks maar eerst even een stukje wandelen in het slotpark😁. Wel nog steeds tussen de buien door, maar het is niet koud, zo’n 20 graden.

Morgen (maandag 21-8) vertrekken we om 17.30 vanuit Göteborg met de boot, en komen de volgende ochtend om 9.30 uur in Kiel aan. En dan beginnen alle bezoekjes in Nederland…. Ook wel weer leuk!




 

maandag 14 augustus 2023

Mooie plekken langs het Vänern-meer

 Zaterdag 12-8

Gisteren is Wil nog even naar het kerkje vlakbij gelopen.

Vandaag zijn we even langs het Honbergasjön gereden. Even op de parkeerplaats staan en kijken of er iets te zien is. Wil zag 1 kraanvogel😊 Het was inmiddels ook weer een en al regen helaas….

We zijn doorgereden naar een CP bij een kasteel. 

Inmiddels scheen de zon weer en de korte broek kon zelfs aan! We zijn eerst even naar het kasteel gelopen en hebben de ommuurde tuin bekeken. Het kasteel zelf hoefden we niet zo nodig in….





Bloemetjes en beestjes

 Een oud beestje

Een kring van paddestoelen waar een enorme boom heeft gestaan

En jawel hoor, een podium, de stoelen staan klaar, soundcheck…. Hebben wij weer! Een concert van een of andere Zweedse band vanavond! Vanaf een uur of 5 werden de campers rondom ingesloten door de auto’s van de bezoekers….

Het werd gelukkig geen nachtwerk en de geluidsoverlast viel mee😃

Zondag 13-8

Vanmorgen eerst nog even een stukje lopen langs het water en het kasteel van de andere kant bekijken


Helaas konden we de rondwandeling niet maken, er lag teveel water op het pad na de regen van de afgelopen nacht…

We zijn weer een eindje verderop gegaan en staan nu bij een kerk in een heeeeeeel klein dorpje. Lekker rustig weer😁



Even een wandelingetje gemaakt, o.a. Naar een soort grafheuvel hier vlakbij

Maandag 14-8

Vandaag weer een half uurtje verder😁. Eerst nog even boodschappen doen en daarna zijn we gaan staan op een grote P naast een park, en vlak bij de kust, in Vänersborg. 

Het weer is vandaag weer zonnig, en lekker temperatuurtje👍 dus maar even een wandelingetje door het park, langs de kust. We zitten nu echt helemaal aan de zuidkant van het grootste meer van Zweden en het op 2 na grootste meer van Europa (zo groot als de provincie Friesland)!
We hebben de dag afgesloten met een heerlijk etentje bij een Turkse grill 👍😋