dinsdag 5 april 2022

Châteaudun en Orleans

 Zaterdag hebben we eerst heerlijk rustig door Châteaudun gewandeld. Wat een prachtig stadje! Het was wel eerst een hele klim....

Vanaf de trap hadden we een mooi beeld van hoe we die nacht hebben gestaan.

Gelukkig was het prachtig zonnig weer, maar de wind was erg koud. We hebben aan de hand van een labcache rondgelopen daar.




We hebben nog weer wat internet-tegoed moeten kopen. Wat is dat omslachtig geregeld hier. We wilden wel een kleinere bundel, maar dat kan niet zomaar, dan moet je weer een nieuw nummer kopen (à € 14,99). Dan toch maar hetzelfde aantal GB's weer. Eerst betalen, dan het kaartje uit de wifi-router peuteren, in een telefoon zetten, met die telefoon een nummer bellen en opwaarderen. Voilà! Geregeld! De medewerker van de telefoonwinkel moest (?) nota bene zijn eigen telefoon voor deze handeling gebruiken. Eigen kaartje eruit peuteren, ons kaartje erin etc. Fransen doen dingen graag moeilijk, dat gaf hij grif toe. Toen Wil hem troostte met de opmerking dat we Frankrijk wel een mooi land vinden gaf hij als antwoord: maar u woont hier niet....😱 We waren wederom blij met een Engels sprekende winkelbediende.

We zijn 's middags nog weer verder gereden, we zouden maar een klein eindje. De CP bij de molen was toch niet helemaal naar onze zin, erg op de vlakte en in de eenzaamheid. Wel een mooie oude (krakende) molen...

Dus toch nog even door. Zomaar onderweg bij een picknickplaats? Eeeeh nee dat was het ook niet. Nog even verder, in de buurt van Orleans, een gratis CP: vol met vaste gasten, zag er niet fijn uit. Dan nog maar even door naar een betaalde, aan de Loire, ten westen van Orleans. We kwamen aanrijden en zagen meteen dat we daar oktober 2017 ook al overnacht hebben, toen nog met de bus! Helaas klopte niet wat de camper-app zei: vanaf 1 april open. Aan de slagboom hing een briefje: vanaf 5 april open…. Raar hoor, terwijl in het weekend open gaan logischer is….

Wil checkte nog even haar park4night-app: 400 m verderop waren nog parkeerplaatsen waar je kunt overnachten! We waren erg blij! We zijn dus gewoon langs de doodlopende weg gaan staan, samen met lotgenoten....



Het is een prachtig gebied hier zo aan de Loire, er wordt ook behoorlijk gebruik gemaakt van de wandelpaden. Zondag hebben we 2 heerlijke wandelingen gemaakt hier in de omgeving. Eerst richting Orleans, maar dat is toch wel te ver om te lopen. 


De kerk van La Chapelle Saint-Mesmin


Veel zwanen hier! En veel maretak....

Maandag hebben we dus de fiets gepakt en heerlijk langs de Loire gefietst tot waar we de stad in wilden lopen. We kwamen al cachend per ongeluk langs een prachtige kerk: de Église Notre-Dame-des-Miracles. Een kerk met weer een zwarte madonna!



Overal vierkante of ronde 'struikelstenen' op straat hier met steeds dezelfde tekst.


We hebben ook weer onze ogen uitgekeken in de kathedraal, de Cathédrale Sainte-Croix. Weer enorm van omvang, en met een prachtig glad-in-lood raam van Jeanne d’Arc.



Een speciale kapel voor Jeanne d'Arc


Aan de hand van verschillende labcaches hebben we het hele centrum doorkruist. Een van de caches ging langs monumenten van/voor Jeanne d’Arc, een langs mozaïekwerkjes bij straatnaambordjes en nog een paar door prachtige tuinen.

Het huis van Jeanne d'Arc en een enorm beeld op een enorm plein in het centrum.


Prachtigen tuinen/parken





Wij vinden Orleans een prachtige stad, heel ruim opgezet en schoon, met prachtige parken. Het is minder pompeus dan Parijs (vinden wij). Het oude gedeelte deed ons niet zoveel, maar dat was waarschijnlijk ook omdat het maandag was en dan is alles blijkbaar dicht….

Een prachtig vrolijk dak voor een bushalte!



Bij deze brug kun je fantastisch zien doe er zich zandbanken vormen in de Loire. Met prachtige begroeiing en veel vogels, een paradijsje!


We waren flink moe na deze dag, 10 km fietsen en zo'n 15 km lopen... Toch zijn we vandaag weer verder gegaan met als doel morgen weer een stad te bezoeken, Sens.

We staan op een CP op 7 km fietsafstand van de stad, in Gron. Als we morgen weer moed genoeg hebben....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten