dinsdag 30 mei 2023

De poolcirkel en Finland!

 Maandag 29-5

De avond in de haven was ietwat onrustig door de buren.... zorg dat je nooit naast een camper komt te staan die 2x een claxonsignaal geeft als je hem op slot klikt of weer van 't slot... Zó irritant! Vooral als ze in het clubgebouw gaan koken en iedere keer weer terugkomen omdat ze iets vergeten zijn, of om nog een drankje te halen....

We hadden de wekker gezet om heel vroeg vanochtend ook nog het beddengoed te kunnen wassen, en dat is gelukt😁! Inderdaad weer helemaal schoon op pad! Wat niet lukte daar is de watervoorraad aanvullen en vuil water afstorten. Dat laatste is sowieso lastig in Zweden, bijna geen stortplaatsen zoals je dat in andere landen wel hebt. Maar dan moet je dus inventief zijn: stoppen bij een P met toiletten en de mogelijkheid om je wc te legen en om drinkwater te tappen! En in de 'latrine' zoals dat heet kun je best je vuilwatertank emmertje voor emmertje legen😁.

Het gas tanken in Piteå verliep niet zoals gepland helaas. We hadden al in reviews gelezen dat de gashendel niet optimaal werkte en behoorlijk lekte. De medewerkers van het pompstation konden ons niet helpen, er was iets afgebroken, we konden het proberen maar we moesten wel het weggelekte gas betalen.... Ik kreeg handschoenen mee om te lenen😁 (gas is koud nl!). Nou het lukte dus inderdaad niet. En verder in de wijde omtrek geen mogelijkheid meer. We gaan dus improviseren, met 1 volle fles en 1 met nog een beetje: warmte in de camper opvangen en zo weinig mogelijk laten weglekken. Zorgen dat we met de voorruit naar het zuiden/westen staan om zo lang mogelijk zonnewarmte te vangen; het voorste deel onder het dashboard afschermen met de isolatierol die we in Portugal al gekocht hebben; als het koud wordt een waxinelichtje branden onder een stenen bloempot😁. En natuurlijk dikke truien aantrekken. We gaan het beleven, we gaan echt kamperen! En buiten een vuurtje stoken kan ook altijd en overal hier (maar daar gaan je kleren zo van stinken!). Als het nodig is zoeken we een overnachtingsplaats met stroom.

We hebben nu een overnachtingsplek op een picknickplaats naast de weg, prima te doen. En alweer uitzicht op het water!


Een enorme mierenhoop......

Wat zijn we al hoog in Zweden! Maar nog steeds niet bij de poolcirkel😱, nog 16 km😁👍!

Het was vandaag zo'n 12 à 13 graden. Het eerste stuk was de doorgaande weg langs de kust, en dat is niet het mooiste stuk van Zweden! En drukker op de weg, dat zijn we niet meer gewend😱! Daarna weer de binnenlanden in en meteen is het weer genieten van de afwisselende omgeving, en weer rustiger op de weg😁

Naar onze 'eind'bestemming is het nog ruim 650 km, dus nog minimaal 3 dagen. Hopelijk morgen de grens met Finland over en onze eerste Finse cache pakken! En daar goedkoper diesel tanken😁.

Dinsdag 30-5

Geen kachel aan gehad gisteravond, dat was ook echt niet nodig. Vanmorgen was het wel 'fris', 10 graden in de camper.... Toch is het goed gelukt om geen gas te gebruiken voor de kachel, we zijn bikkels!

Wat is het toch mooi hier in Zweeds Lapland! We voelen ons er gek genoeg heel erg thuis. En vandaag hebben we 2 grenzen gehad: de poolcirkel en de grens met Finland!


En we hebben onze eerste Finse cache gepakt! Wij zijn via een brug over de rivier Finland binnen komen rijden, maar vroeger moest je met een pontje. Op die plek lag een cache.



Meteen ook maar even boodschappen gedaan daar. Weer in euro's, wel zo makkelijk! En Finland is inderdaad goedkoper dan Zweden. Meteen ook maar weer de tank vol met diesel. En aan de overkant was zo'n leuk winkeltje met houtsnijkunst, veel te verleidelijk allemaal! We hebben onszelf leuke dingetjes cadeau gedaan😁.

Alcohol is hier enorm duur, ook in de supermarkt, maar dat wisten we al. Een halve liter weissbier voor 4 euro.... en een gewoon biertje kost ook tegen de 6 euro per liter!... We hebben gelukkig nog een voorraadje wijn😁

We hebben onderweg een albino rendier gezien, wat bijzonder! Met een roze gewei! Volgens de jongedame van de cadeaushop brengt dat geluk.... Das fijn!
Het is nu opeens een uur later, EEST, weer even wennen. Met nachten waarin het niet donker wordt ben je toch al alle besef van tijd kwijt....

Het landschap waar we door rijden verschilt nog niet echt veel van het laatste deel van Zweden. Wel veel meer naaldbomen en steeds minder (en dunnere) berken. Vandaag was het zo'n 11 à 12 graden, het is bewolkt.

We staan nu op een grote P, vlakbij een wintersportcentrum. Niet heel idyllisch maar wel heerlijk stil!


Morgen maar weer een stukje verder naar het noorden, het rijden gaat hier heel makkelijk en het is heerlijk rustig op de weg! We schieten heel snel op, maar hebben absoluut niet het gevoel dat we aan het jakkeren zijn. We keutelen gewoon lekker door....

zondag 28 mei 2023

Nog verder naar het noorden en een bezoekje

 Vrijdag 26-5 

We zijn vandaag weer een stukje verder gereden richting het noordoosten, richting Jörn. Want daar gaan we zondag een bezoekje afleggen.

De eerste 25 km leidde ons over een wit weggetje op de kaart, en dat betekent in Zweden: gravel! Aardig wat hobbels en kuilen ook in dit geval, we hebben over dit eerste stukje 40 minuten gedaan... Juffrouw Roos doet het fantastisch (in de handen van Wil😁)

Daarna door naar Lycksele, om boodschappen te doen en even een aardigheidje voor de kinderen te kopen. En kruiden in potjes voor de ouders, hopelijk is dit een goede keuze....

Nu staan we weer op een grote parkeerplaats langs de weg, aan een meer. Mooi aangelegd met veel groen, een privé parkeerhaven!

Prachtige stenen met mossen op deze plek!




Nog steeds koud vandaag, zo'n 8 à 9 graden.... af en toe wat spetters, soms met natte sneeuw en hagel.... Je zult weten dat je richting de poolcirkel komt.... Maar 's avonds een heerlijk zonnetje! Dan ziet de wereld er meteen veel vriendelijker uit😁

Zaterdag 27-5

Het is een populaire picknickplaats hier, vanaf half 10 komen er al auto's aanrijden, tas uit de auto, picknicken aan de picknicktafel met jas aan en muts op😁, lekker in het zonnetje!

Wij zijn weer rustig aan verder gegaan want we hoefden maar een uurtje. Nu staan we bij een (op dit moment bijna droge!) zwemplas, aan een rivier, waar we 2 jaar geleden ook hebben gestaan. Toen kwamen we bij Andreas en Ronja vandaan, bij regenachtig weer, over een rode gravelweg.... we hebben het water uit de zwemplas toen gebruikt om de camper te spoelen. Nu staan we hier dus voorafgaand aan ons bezoekje aan onze Duitse vrienden. Het is nog een half uurtje rijden naar ze toe.

Deze keer wat meer capriolen voor wat buiten-spoelwerk: picknicktafel verplaatst tot naast de camper, trapje erop, Marja het trapje vasthouden, Wil op het trapje klimmen om de zonnepanelen met water te spoelen. Die stoffige wegen hier ook..... Ik vond het geen fijne circusact, maar het is nu wel weer klaar en alle botten zijn nog heel.

Vandaag is het 11 graden, de wind is ook niet zo koud meer. we krijgen het de komende tijd vast niet veel warmer, omdat we nog steeds noordelijker gaan. Wij hebben het sowieso liever wat kouder dan heel warm. Een heeeeeeeel groot voordeel: er zijn nog geen muggen!!!!!



Elandkeutels! Wie weet...

Zondag 28-5

Helaas geen eland gezien gisteravond/vannacht... Te mooi om waar te zijn... Dan maar gewoon weer op pad, op weg naar het Duitse stel met 2 kinderen dat we 2 jaar geleden ontmoet hebben. Ze wonen in de middle of nowhere, boven Jörn. Een lange gravelweg er naartoe! Het was erg leuk om ze weer te zien, en ook om te zien hoe ze hun huis inmiddels opgeknapt hebben en wat ze verder allemaal van plan zijn. Het is voor hun een hele uitdaging om zelfvoorzienend te worden, ze lopen er tegenaan dat de zomer maar zo kort is op deze hoogte.... Maar ze blijven enthousiast en zijn druk met van alles bezig!

Het was nog een hele klus om de juiste route te vinden naar de volgende bestemming, als google maps het niet doet omdat je geen bereik hebt... Gelukkig hebben we nog een 'gewone' tomtom in de auto! We zijn doorgegaan naar Skellefteå, dat ligt wel weer meer zuidelijk maar we willen nog even flink proviand inslaan voordat we naar Noorwegen gaan. Gelukkig was de Lidl open vandaag, op 1e pinksterdag😁!

We staan nu op een CP in de haven, Skelleftehamn.... Niet te duur, een volledig uitgeruste keuken die je mag gebruiken, én: weer de wasmachine en de droger gratis! Straks weer schoon op weg...

Vandaag was weer een heerlijk zonnige dag, en de temperatuur hier aan de kust is veel aangenamer: zo'n 16 graden vandaag😁 en op dit moment (20.15 uur) wordt de camper nog steeds verwarmd door de zon!

We zijn er achter gekomen dat er in Finland geen LPG te krijgen is, en in het uiterste noorden van Noorwegen ook niet. En daar we juist een poosje rondtrekken.... Morgen dus maar even door via Piteå, daar kunnen we nog gas tanken. En dan hopen dat we de kachel niet te veel hoeven gebruiken, of af en toe op een plek aan de stroom.... Diesel is in Finland en Noorwegen veel goedkoper😁

donderdag 25 mei 2023

Onze eerste eland! En door richting het noorden van Zweden.

Dinsdag 23-5 

En wat een prachtig cadeau de volgende ochtend, toen we weer vertrokken! Een eland op zo'n 30 m. afstand.... zo prachtig! Ze bleef rustig staan, keek naar ons, knabbelde wat aan jonge berkenboompjes... We konden er uitgebreid van genieten en veel foto's maken!


We zijn weer een 'stukje' doorgereden naar een volgende overnachtingsplek, deze keer pal aan de E45. Die volgen we nog steeds, het is dé doorgaande route van zuid naar noord (via de westkant en het midden). Het is een hele rustige weg.... 



De plek is iets minder idyllisch dan afgelopen nacht, maar we staan weer met uitzicht op een meer en met de neus tussen de bomen😁

Het was vandaag voornamelijk bewolkt, en we hebben fikse buien gehad. De temperatuur schommelde tussen 12 en 18,5 graden!

Om de melatonine te laten werken voor een goede nachtrust doen we al vroeg de gordijnen dicht. Maar inmiddels was de hele P al volgebouwd met vrachtwagens - de chauffeurs moeten ook een keer slapen...

Woensdag 24-5

Na een rustige nacht weer mooi op tijd vertrokken. En alweer veel cadeautjes vandaag! Om te beginnen een kraanvogel aan de rand van het water, en later een in een weiland. En een groep rendieren langs de kant van de weg, eentje waagde zich zelfs op het asfalt... En toen we een uitgebreide lunch nuttigden aan een meer (waar we 2 jaar geleden overnacht hebben, in Ytterhogdal) zagen we daar een groep parelduikers!

We zijn inmiddels in Östersund aangekomen, we zijn al halverwege Zweden! We staan aan de kade, met het uitzicht op een uitloper van het Storsjön. Weer wat meer vertier dus, ook wel weer es leuk. 


Vandaag afwisselend zon en bewolkt, temperaturen tussen de 12 en 17 graden onderweg.... en een vrij harde wind!

Donderdag 25-5 

Na een rustige nacht, zeker als je bedenkt dat je in een grote stad staat, zijn we vanmorgen weer doorgegaan voor weer een etappe in noord-oostelijke richting. De temperatuur is inmiddels flink gedaald! Vanmorgen was het 5 graden (in de camper 10); gisteravond en vanochtend weer de kachel aan gehad! Als je naar buiten stapt voel je echt de koude poolwind... gaan we te snel naar het noorden? We zijn al aardig op weg naar het uiterste noorden van Noorwegen. Het doel is om de grensrivier Noorwegen-Rusland te halen. En dat vóór half juni, want dan zijn de Beloega's daar nog.... Dat is het plan, we gaan zien of het lukt!

Maar eerst nog op bezoek bij onze Duitse 'vrienden' die in de buurt van Jörn wonen. Vandaag zijn we weer een flink stuk opgeschoten, we zijn al voorbij Åsele. We staan weer aan een meer, het Borgsjön, op een P. Wat weer een fantastisch uitzicht!


En vandaag weer veel kraanvogels gezien, grazend in een weiland of lekker beestjes zoekend in een net omgeploegd stuk grond. Het is altijd weer indrukwekkend!