dinsdag 30 mei 2023

De poolcirkel en Finland!

 Maandag 29-5

De avond in de haven was ietwat onrustig door de buren.... zorg dat je nooit naast een camper komt te staan die 2x een claxonsignaal geeft als je hem op slot klikt of weer van 't slot... Zó irritant! Vooral als ze in het clubgebouw gaan koken en iedere keer weer terugkomen omdat ze iets vergeten zijn, of om nog een drankje te halen....

We hadden de wekker gezet om heel vroeg vanochtend ook nog het beddengoed te kunnen wassen, en dat is gelukt😁! Inderdaad weer helemaal schoon op pad! Wat niet lukte daar is de watervoorraad aanvullen en vuil water afstorten. Dat laatste is sowieso lastig in Zweden, bijna geen stortplaatsen zoals je dat in andere landen wel hebt. Maar dan moet je dus inventief zijn: stoppen bij een P met toiletten en de mogelijkheid om je wc te legen en om drinkwater te tappen! En in de 'latrine' zoals dat heet kun je best je vuilwatertank emmertje voor emmertje legen😁.

Het gas tanken in Piteå verliep niet zoals gepland helaas. We hadden al in reviews gelezen dat de gashendel niet optimaal werkte en behoorlijk lekte. De medewerkers van het pompstation konden ons niet helpen, er was iets afgebroken, we konden het proberen maar we moesten wel het weggelekte gas betalen.... Ik kreeg handschoenen mee om te lenen😁 (gas is koud nl!). Nou het lukte dus inderdaad niet. En verder in de wijde omtrek geen mogelijkheid meer. We gaan dus improviseren, met 1 volle fles en 1 met nog een beetje: warmte in de camper opvangen en zo weinig mogelijk laten weglekken. Zorgen dat we met de voorruit naar het zuiden/westen staan om zo lang mogelijk zonnewarmte te vangen; het voorste deel onder het dashboard afschermen met de isolatierol die we in Portugal al gekocht hebben; als het koud wordt een waxinelichtje branden onder een stenen bloempot😁. En natuurlijk dikke truien aantrekken. We gaan het beleven, we gaan echt kamperen! En buiten een vuurtje stoken kan ook altijd en overal hier (maar daar gaan je kleren zo van stinken!). Als het nodig is zoeken we een overnachtingsplaats met stroom.

We hebben nu een overnachtingsplek op een picknickplaats naast de weg, prima te doen. En alweer uitzicht op het water!


Een enorme mierenhoop......

Wat zijn we al hoog in Zweden! Maar nog steeds niet bij de poolcirkel😱, nog 16 km😁👍!

Het was vandaag zo'n 12 à 13 graden. Het eerste stuk was de doorgaande weg langs de kust, en dat is niet het mooiste stuk van Zweden! En drukker op de weg, dat zijn we niet meer gewend😱! Daarna weer de binnenlanden in en meteen is het weer genieten van de afwisselende omgeving, en weer rustiger op de weg😁

Naar onze 'eind'bestemming is het nog ruim 650 km, dus nog minimaal 3 dagen. Hopelijk morgen de grens met Finland over en onze eerste Finse cache pakken! En daar goedkoper diesel tanken😁.

Dinsdag 30-5

Geen kachel aan gehad gisteravond, dat was ook echt niet nodig. Vanmorgen was het wel 'fris', 10 graden in de camper.... Toch is het goed gelukt om geen gas te gebruiken voor de kachel, we zijn bikkels!

Wat is het toch mooi hier in Zweeds Lapland! We voelen ons er gek genoeg heel erg thuis. En vandaag hebben we 2 grenzen gehad: de poolcirkel en de grens met Finland!


En we hebben onze eerste Finse cache gepakt! Wij zijn via een brug over de rivier Finland binnen komen rijden, maar vroeger moest je met een pontje. Op die plek lag een cache.



Meteen ook maar even boodschappen gedaan daar. Weer in euro's, wel zo makkelijk! En Finland is inderdaad goedkoper dan Zweden. Meteen ook maar weer de tank vol met diesel. En aan de overkant was zo'n leuk winkeltje met houtsnijkunst, veel te verleidelijk allemaal! We hebben onszelf leuke dingetjes cadeau gedaan😁.

Alcohol is hier enorm duur, ook in de supermarkt, maar dat wisten we al. Een halve liter weissbier voor 4 euro.... en een gewoon biertje kost ook tegen de 6 euro per liter!... We hebben gelukkig nog een voorraadje wijn😁

We hebben onderweg een albino rendier gezien, wat bijzonder! Met een roze gewei! Volgens de jongedame van de cadeaushop brengt dat geluk.... Das fijn!
Het is nu opeens een uur later, EEST, weer even wennen. Met nachten waarin het niet donker wordt ben je toch al alle besef van tijd kwijt....

Het landschap waar we door rijden verschilt nog niet echt veel van het laatste deel van Zweden. Wel veel meer naaldbomen en steeds minder (en dunnere) berken. Vandaag was het zo'n 11 à 12 graden, het is bewolkt.

We staan nu op een grote P, vlakbij een wintersportcentrum. Niet heel idyllisch maar wel heerlijk stil!


Morgen maar weer een stukje verder naar het noorden, het rijden gaat hier heel makkelijk en het is heerlijk rustig op de weg! We schieten heel snel op, maar hebben absoluut niet het gevoel dat we aan het jakkeren zijn. We keutelen gewoon lekker door....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten