donderdag 29 september 2022

Terug naar Nederland

 We hebben nog 2 tussenstops gehad na de Südheide. De eerste was in Hatten, onder Oldenburg. Een echte camping maar weer es een keer, om alles weer schoon en fris te hebben! Beddengoed buiten om te luchten in de zon😁, wasmachines en drogers laten draaien... Dat voelt heel luxe soms!

Wie ook genoten hebben van een paar uurtjes lekker buiten in de zon zijn onze kristallen! Die hebben ook af en toe frisse lucht en zonlicht (of maan-/sterrenlicht) nodig om weer op te laden. En soms ook nog Reiki....

Kortom we hebben heerlijk genoten van een nachtje luxe op een camping, met 's morgens zelfs ontbijt in de zon!


De volgende tussenstop was Bunde. Daar hebben we al eerder gestaan; we doen hier graag boodschappen bij de Lidl en de Combi. En we hoeven pas vrijdagmiddag in Nederland te zijn voor de eerste afspraak, dan sta je toch het goedkoopst nog in Duitsland!

Onderweg naar Bunde hebben we nog even de LPG-flessen volgetankt, dat mag n.l. officieel niet in Nederland. Met diesel wachten we nog even, want dat is in Nederland weer goedkoper....

En inderdaad, vlak over de grens, €1,82 en dat is goedkoop op het moment!
Door naar Oosterwolde; daar even allerlei boodschapjes gedaan om goed 'uitgerust' weer op weg te gaan naar het zuiden. O.a. een nieuwe agenda voor volgend jaar bij mijn oude collega's van de Bruna... gezellig om ze even weer te spreken!
En 'even' de zonnepanelen en dakramen (laten) schoonmaken bij Joost op de oprit. Handig zo'n lange ladder!

Nog een paar nachten in Norg staan.... da's toch niet zo'n succes met herfstig weer! Je schrikt je steeds een hoedje als er weer een eikel op het dak valt! En het is dan wel erg donker onder de bomen, het voordeel van schaduw bij zonnig zomers weer valt geheel weg... We zijn nog een dagje op stap geweest met Trijn, naar Workum (Jopie Huisman museum). Het was erg regenachtig en guur maar we hebben toch een heel gezellige dag gehad!


Lunch bij 'eetkavee Dikke Tút' in Delfstrahuizen.

Gloria is nog even bij de garage geweest voor een laatste check-up voordat we weer ver gaan.... Even alle vloeistoffen bijvullen o.a., en bandenspanning op peil. Ook nog even snel een extra nummerbord voor achter op de fietshoes, want het nummerbord op de camper zelf is door deze hoes niet goed zichtbaar op de vereiste afstand 😱! Er was toevallig iemand van de RDW op dat moment in de werkplaats, en die zou hem zo niet goedkeuren.... Allerlei mogelijkheden besproken: hoes er weer af, maar dan hebben de fietsen teveel te lijden; nummerbord verplaatsen maar dan moet je gaten gaan boren en er moet verlichting naar toe gebracht worden (lekkagegevaar!). De gekozen oplossing is voor nu de meest logische; we mogen alleen dan niet in het donker rijden want de plaat is niet verlicht.... (maar dat doen we normaal gesproken toch nooit😁).

Nog even naar Marum voor wat laatste opslag-wisselingen en naar Jasicamp in Leek voor nieuwe slotjes op de kastjes. Gewoon in voorraad daar, een top-winkel!

Dan nog een keer naar Wijster voor een (voorlopig) laatste verbetering aan Gloria: verlenging van de pijp van de vuilwater-afvoer. Nu hoeft Wil niet meer op haar knieën eronder, met haar neus boven de stinkende loosput.... 👍!
Wat is dat eng om je hele huis zo omhoog te zien gaan, op vier verrijdbare tilliften! Verschrikkelijk vond ik het, maar het is helemaal goed gegaan natuurlijk!


Als we volgend voorjaar weer in Nederland zijn gaat Jan nog 4 elektrische stelpoten onder Gloria bevestigen. Dan gaat het waterpas zetten automatisch en heb je geen oprij-blokken meer nodig. En het staat nog veel steviger ook natuurlijk, op 4 poten. Het wordt weer een hele uitgave, maar aangezien we daar dagelijks plezier van gaan hebben....

Morgen nog 2 familie-bezoekjes en dan gaan we weer op weg naar het zuiden!


dinsdag 20 september 2022

Veel wandelen

 Het is echt herfst nu, en dat blijft voorlopig zo! Ondanks dat proberen we toch tussen de buien door een wandeling te maken. En ach, een beetje nat worden is niet erg... we kunnen goed plannen dankzij de app van wetter.de. Op de radar kunnen we zelfs zien hoe het weer in Nederland is!😁

Zaterdag hebben we een behoorlijke wandeling gemaakt, zo'n 10 km. Weer naar aanleiding van een labcache, zuidwaarts langs de Örtze en via een ander pad weer terug. Dat liep tevens langs een bewegwijzerde route, dat doen ze goed hier!


De H van het Heidschnucken-pad.... en van Huizinga natuurlijk

Zondag nog steeds herfstig weer. Toch alweer een prachtige wandeling gemaakt over een stukje Südheide. Hij bloeide nog een beetje! Dat hadden we niet verwacht, het is hier ws minder droog dan in Nederland. Het was een prachtig rondje wandelen n,a,v. een labcache.



Vandaag hebben we nog een eind gefietst, de regen was eindelijk over.... Een mooi rondje, weer via caches. Wil vond bij een van de stages nog een slangenhuid!


Wel prachtige luchten met zulk herfstig weer....

We hebben hier heerlijk rustig gestaan op deze plek in Müden. In de natuur en toch aan de rand van het dorp, dus even een boodschapje is ook eenvoudig te doen.

Morgen gaat de reis weer verder richting Nederland, vrijdag hebben we de eerste afspraken. De planning is dat we een week in Nederland zijn en dan weer richting zuiden!

vrijdag 16 september 2022

De Südheide

 En het plan liep toch weer anders....

We hebben wel eerst in Weissenfels een milieusticker geregeld. Fluitje van een cent.... Kentekenbewijs, eigen ID met adres, € 5,-, klaar.....

En toen hadden we opeens geen zin meer om naar Leipzig te gaan😱😁! Even genoeg van steden bekijken, behoefte aan rust en natuur... We hebben op google maps bestemming Lüneburger Heide ingevoerd en zijn gewoon die kant op gegaan. Die dag, woensdag, hebben we niet zo ver meer gereden. We zijn gaan staan bij de Süsser See, bij Seeburg. Op een P bij een restaurant, nur für Kunden... maar het restaurant is dicht op woensdag, dus... De volgende dag zou het om 9 uur open gaan, dus we wilden goed op tijd vertrekken. Wekker gezet maar we waren ver voor die tijd al wakker. 5 over 7 reden we! Dat is ook wel eens lekker! En op de tijd dat we normaal gesproken opstaan hadden we nu al heel wat kilometers afgelegd!

We zijn terecht gekomen in Müden op de Südheide. Tegen half 1 waren we daar al, na zo'n 255 km gereden te hebben! We hebben eerst een wandeling door het dorp gemaakt, met als einddoel de andere CP. Die waar we stonden was prima, maar lag aan een weg, dus...

Onderweg kwamen we langs het mooie kerkje - met een heel klein deurtje... (dit is niet de ingang hoor😁)


Een bronzen doopvont van 1453

En nog 1, van zandsteen, uit 1350

Alpha & Omega, zelfs op de paraplubak😁

De andere CP was bij het wildpark en leek veel rustiger, dus we gaan verhuizen. Maar eerst nog even het wildpark in...
Een doosje voer gekocht... Wil blij en de wilde zwijnen ook😁

Deze zijn we nog steeds niet in het wild tegengekomen in Zweden...

Als afsluiter nog een 'vliegshow' met een oehoe

en een woestijnbuizerd, een havik-achtige


En vlak over de hoofden laten vliegen natuurlijk...😱

Erg leuk gedaan! Ze gaven veel informatie over de beesten en eindigden met een geelkuifkaketoe (ze maakten heel duidelijk dat je goed moet nadenken voordat je deze als huisdier aanschaft!) en een koppeltje loopeenden 😂 in een vliegshow! Er zat veel humor bij.

Na het wildpark weer terug naar Gloria op de andere CP. We kwamen nog langs de watermolen, waar ook de VVV zat. We kregen veel kaarten mee van de aardige dame daar...
Een kunstwerk? Gewoon de eerste letter van mijn achternaam...

We hebben Gloria meegenomen naar de CP bij het Wildpark, heerlijk rustig hier!

Zaterdag weer een rondje gelopen, nu naar aanleiding van 2 labcaches. De wandeling leidde langs de riviertjes de Wietze en de Örtze. Mooi gebied! Weer terug in het dorp kwamen we twee bekende stenen Heideschnuck-schapen tegen! Daar heeft Wil me 8 jaar geleden ook al mee op de foto gezet! We komen er nu achter dat we toen ook hier zaten, op de camping vlakbij😱😳



Het wandelen gaat tussen de buien door, met harde wind; en de temperatuur komt niet boven de 17 graden uit....