dinsdag 13 september 2022

Nog meer mooie steden

 Na Goslar hadden we even behoefte om de natuur in te gaan. We zijn zo ongeveer recht naar beneden gegaan, de Harz in. We kwamen terecht in het plaatsje Sieber, aan het riviertje de Sieber. Een klein dorpje met veel wandelmogelijkheden, vertrekkend vanaf de P waar we 3 nachten hebben gestaan. Het was wel een nauw dal, maar voor een paar dagen is dat niet erg. Het enige 'nadeel' was dat de internetverbinding veel te wensen overliet.... gelukkig kon appen en bellen nog wel, en dat is het belangrijkste. Het weer betrok erg, het begon zelfs te onweren. We konden nog net een klein wandelingetje maken.


Er is een klein zwembad met een kiosk, waar ze bier en friet verkopen...😁 De eigenares was bezig alles in herfstsfeer te brengen. Het ging helemaal kriebelen bij Wil (in positieve zin hoor!)....

De eerste dag daar, donderdag,  heeft het alleen maar geregend. Een binnendag dus! Het leuke is dat je dan je creativiteit weer oppakt👍. Wil (luisterend naar het gekriebel van gisteren) is herfstfiguurtjes gaan knippen: blaadjes, eekhoorntjes, kabouters, eikels, egeltjes, heksjes.... ze zijn prachtig geworden! Ze was helemaal verbaasd van zichzelf, dat ze dat zo uit het blote hoofd kan.... Ik ben begonnen met het haken van een vestje voor de baby van Nieske, die binnenkort geboren wordt. Ook lekker om weer te doen! Toen het aan het eind van de dag even droog werd zijn we nog een rondje gaan lopen. Een bijzonder kerkje, helemaal bedekt met leisteen.. wel een donkere uitstraling zo! En een mooi park met veel informatieborden en -kasten. Mooi gedaan!


En een oude mijngang

De temperatuur is flink gezakt na al die regen, we moeten de volgende dag een lange broek en trui aan als we gaan wandelen! Dat is lang geleden...

We hebben een klein deel van het 'Naturerlebnispfad' gelopen, de berg op. We kwamen langs het begin van een enorme glijbaan, die eindigt op de (gesloten) speelplaats op de P.... bij het trapje hing een bord: wegens gevaar gesloten.... Het is dan ook een enorme glijbaan, zo de berg af😱 De afdaling was minimaal vijftig meter, met bochten erin!

Onderweg nog een paar caches gepakt, o.a. bij dit 'bankje'... Ik kreeg er hoogtevrees van!


Onderweg stond er steeds een toepasselijk liedje of gedicht op een bordje, grappig!


En zomaar een instrument dat je kan bespelen... Wat zullen ze in het dal genoten hebben van onze muzikaliteit! Daar lag het namelijk niet aan, de buizen waren BIJNA goed gestemd....

Mooie uitzichten onderweg

Zaterdag zijn we weer doorgegaan, nu verder naar het oosten: richting Leipzig. Schijnt een mooie stad te zijn en we zijn er vlakbij, dus waarom niet! En/of Halle, ook daar zijn we in de buurt. Onderweg nog even kijken waar we zouden gaan overnachten; blijkt dat je in heel Leipzig een milieusticker nodig hebt, en die hebben we niet! Voor Halle geldt hetzelfde. Wat nu? buiten de stad gaan staan en met OV naar het centrum? Daar kwamen we niet echt uit. Eerst maar even de plannen aanpassen en iets leuks/alternatiefs uitzoeken in de buurt. Het werd Freyburg. Dat leek ook een leuk stadje, en er zijn 2 labcaches, o.a. bij het Schloss Neuenberg. 

Bij de toegangsweg werden we tegengehouden: de P waar we naar op weg waren was afgesloten, we konden wel terecht op een P even verderop, verder was de hele stad afgesloten. Wat is er dan aan de hand? Het Winzerfest Freyburg, dit weekend... hebben wij weer! We zijn gaan staan want we hadden geen zin om verder te gaan. Een zeer romantische overnachtingsplek...

De P kwam steeds voller te staan. We hebben maar even op internet opgezocht wat dit feest nou precies inhoudt: Het jaarlijkse wijnfeest van Midden-Duitsland! Er zijn veel wijnhuizen in deze omgeving, vandaar. Voor het eerst weer gehouden sinds 3 jaar...Na even rustig gezeten te hebben met een biertje hebben we van de gelegenheid gebruik gemaak om te gaan ontdekken wat zo'n wijnfeest nou precies is.

Om te beginnen betaal je toegang. We hebben meteen maar voor 2 dagen gedaan, want we wilden ook nog cachen...

De Rotkäppchen-fabriek (dat kennen we van de Lidl. lekkere bubbeltjeswijn!) blijkt hier te zitten! In de hal waren lange tafels en banken opgesteld, en er was een podium waar een band zou gaan spelen...


Bij de bar kon je een klein glaasje of een groter glas (of een fles) kopen, met statiegeld op het glas; voor 10 ml betaal je net zoveel als voor een hele fles bij de Lidl....!!!

We hebben daar even lekker gezeten, maar toen de band begon zijn we vertrokken. Het geluid was wel erg slecht afgesteld, arme oren....Het was er ook erg druk en warm binnen. We dachten even een rondje te gaan maken buiten langs alles wat er te zien was en daarna weer lekker terug naar Gloria..... We zijn de hele avond blijven hangen, genietend van de wijn, van alles wat we zagen en van de muziek!

Er was ook een kermis, en daar was de jeugd te vinden natuurlijk. In Nederland krijg ik vaak een beetje een onplezierig gevoel als ik over een kermis loop; op m'n qui-vive blijven, hoe is de sfeer, wat stralen de jongeren uit.... Hier was daar geen sprake van. Er waren ook geen beveiligers te zien, i.t.t. in Nederland.

We hebben erg ons best gedaan...

Zondag mochten we nog dus weer, en het was heel leuk om alles nog een keer bij daglicht te zien. En we wilden de labcaches nog even doen als het rustiger was....

Wijnranken aan de huizen


Nou, het was niet rustiger. De labcache in het centrum van het stadje was niet te doen: het eerste punt waar we een vraag moesten beantwoorden was niet bereikbaar, want de geluidsapparatuur was precies daar opgesteld, midden op het marktplein! Dan maar naar het Schloss voor de andere labcache. Dat was nog een beste klim, we bouwen een ijzeren conditie op!




Toen we weer terugkwamen in het stadje was er bijna geen doorkomen meer aan. Ja hoor, een optocht! Alle wijnhuizen presenteren zich met een wagen (en schenken bij het publiek de glaasjes vol😱), de nieuw verkozen wijnkoningin zit op de koets, er loopt muziek mee, de paus/monniken/nonnen hebben ook een rol (?)... groot feest dus, we moesten veel geduld hebben om er door te komen en weer naar Gloria te kunnen gaan...


We hebben de boel weer ingepakt en zijn een kwartiertje verderop gaan staan, in een heel klein plaatsje, Goseck. Een kleine camping, 5 plaatsen, maar met douche en wasmachine😁... soms is dat even nodig....
We hebben meteen nog een was gedraaid, er was geen droger dus hopen dat het de volgende ochtend droog is...

Dat is gelukt gelukkig, de zon scheen en we mochten tot 13.00 uur vertrekken. We hadden veel informatie gekregen van de eigenares en reden eerst naar het Sonnenobservatorium , daar vlakbij.


Wat een bijzondere plek, en zo oud! De kennis die ze toen al hadden van de overgangen tussen de seizoenen en de bijbehorende stand van de zon! Toevallig ontdekt vanuit de lucht, in de vorige eeuw...

Daarna nog even naar het slot in het dorp, met de kloosterkerk. Dat was niet zo indrukwekkend, en om de kerk in te mogen moest je eigenlijk betalen... we hebben stiekem  een paar foto's gemaakt.


Er stond een enorme ginkgo boom op het binnenplein!



We reden door naar Naumburg, ook daar in de buurt en de moeite waard om te bekijken. De P waar je zou kunnen overnachten vonden wij niet echt geschikt, dus we besloten om even de stad te bekijken dmv een aantal labcaches en daarna door te gaan naar net buiten de stad.

Een 'cachot' uit de Middeleeuwen

Veel mooie deuren, met Jacobs-schelpen, en een zitje😁


Kunst in de kerk


Je moest betalen om de Dom in te mogen, en soms heb ik daar gewoon geen zin in...😱 
Het was een mooie stad om zo even te bezoeken. Inmiddels was het wel wat laat, dus snel op weg naar een nieuwe slaapplaats... We kwamen terecht in Weissenfels, bij een caravanbedrijf, op het industrieterrein. Prima plek om de nacht door te brengen en nog even weer een stad te bezoeken!
Vandaag dus weer in de benen en naar het centrum gelopen (2 km verder, hemelsbreed, bergaf .... de stappenteller geeft mooie cijfers aan de laatste dagen!)


Het is een bijzondere stad. Echt Oost-Duits, veel vervallen panden; in het centrum doen ze hun best om alles weer op te knappen, maar het gaat maar mondjesmaat.

Dit pand is wel heel erg vervallen

Hier was de Gestapo gestationeerd... Rare sfeer!

Ook hier een stoeltje in de deuropening, maar geen Jacobs-schelp


Een prachtige fontein die de geschiedenis van de stad symboliseert.

Morgen gaan we hier in de buurt een milieusticker regelen en dan door naar Leipzig. Dat is het plan...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten