dinsdag 16 januari 2024

Behoefte aan warmte….

 Donderdag 11-1

Dinsdag zijn we nog weer lekker verder gegaan met opruimen in het huis van oma Dien, en woensdag hebben we Dianne nog even geholpen met wat opruimwerk. Het is zo heerlijk om iets te kunnen doen, zeker als de ander daar zo blij mee is. En als je het zelf dan ook nog een leuk klusje vindt is het helemaal goed, toch?

Maar…. Het is zo koud hier in Nederland….. we moeten zelfs ‘s nachts de kachel laten branden, anders zorgt de vorstbeveiliging weer voor een lege watertank…. En de condensdruppels vanuit de kachel-uitlaat hadden een prachtige ijspegel gemaakt!

Gonnie en Gijsje waren ook helemaal bevroren en hadden het vreselijk koud….

Dus we hebben ons weer klaargemaakt voor de reis (watertank vullen, fietsen achterop) en vandaag zijn we weer vertrokken naar het zuiden, de zon en de warmte tegemoet! De zon begon bij Arnhem al te schijnen, nu de warmte nog….. hoewel, bij aankomst in Arlon was het boven 0! Hoera!

Ja, we hebben een flinke ruk gemaakt vandaag. Normaal zijn we van het totteren en ’we hebben geen haast’ maar we hebben nu toch wel een beetje haast om naar de warmte te gaan, dus alleen maar snelwegen gereden…. Wil had plezier in het rijden, het was prachtig weer en de wegen waren goed, prima allemaal! Alleen bij Luik was het even erg druk, maar desondanks hebben we ruim 400 km afgelegd.

We staan nu op een P in Arlon. De officiële camperplaatsen waren allemaal bezet, maar de gemeente biedt de gelegenheid om uit te wijken naar een P vlakbij. De lucht/zonsondergang is prachtig, we staan naast de bijenkast van Marie en we zijn weer lekker onderweg!



Vrijdag 12-1

We zijn vandaag niet verder gekomen helaas. Gisteravond sprong opeens de electriciteit uit, we hebben niet kunnen achterhalen wat er aan de hand was. Alleen de lampjes die op de zonnepanelen aangesloten zijn deden het nog, voor de rest niks meer. En dan wordt het snel koud! We konden gelukkig nog wel het gasstel gebruiken, dus maar weer de bloempot op een gaspit, dat hielp iets. 
Het was een koude nacht, gelukkig is ons bed warm genoeg👍
Vanochtend de ANWB gebeld, de hulpdienst kwam, maar die wilde niks doen, ook niks doormeten, want de auto doet het gewoon. Maar het opstapje staat nog uitgeschoven en die blijft zo staan als de elektriciteit niet werkt, met als gevolg een enorm alarmkabaal in de auto: je vergeet het opstapje! Kun je niet doormeten of de accu nog goed is of de zekeringen bekijken? Maar nee, hij wilde niks voor ons doen, we moesten naar de Ford-garage rijden, bij de rotonde links, vlakbij. Dat hebben we gedaan. Niet fijn, met het opstapje uit en het alarmsignaal.


Juffrouw Roos wordt naar binnen gereden.

Alleraardigste mensen daar, en ze gingen ook vrij snel kijken wat er aan de hand was. De accu moest vervangen. Even later bericht: zij konden dat niet doen, zo’n accu hadden ze niet, het is een hymer-accu. Maar kun je dan nog controleren of de elektriciteit het wel doet als we aan de stroom staan? Dat kon nog net voor de lunchpauze, maar het hielp dus niet. 
Veel heen en weer gebeld met de ANWB. De ANWB wilde de garage ook nog spreken over hun bevindingen. Maar ja, lunchpauze. En dan ook nog wachten op de ANWB-medewerker die Frans spreekt….dat duurde allemaal dus erg lang. Gelukkig zaten wij al die tijd binnen bij de garage, redelijk warm, en kregen ook nog welgeteld 1 kop koffie👍!
Al met al bleek dat de garage niks voor ons kon doen. De zekeringen wilden ze niet doormeten, het is niet hun eigen merk en dan mogen ze dat niet. We hebben daar van 10.00 tot 16.00 gezeten….
De ANWB heeft geregeld dat we MAANDAG bij een camperzaak in Mersch, Luxemburg terecht kunnen…. Dan nu toch maar weer een stukje rijden met gillend alarm en opstapje uit, en naar vd Valk vlakbij, want met deze kou kunnen we niet in ons huis bivakkeren zonder kachel. Dan maar 3 nachten luxe en warmte dus….

We zitten op de 11e😱

En lekker eten…..

De kerstbomen zijn nog volop aanwezig in dit hotel

Zondag 14-1

Even wat plaatjes van het uitzicht, met en zonder mist😱…. Maar mist zorgt voor voor prachtige rijp op de bomen!


Door de lage temperatuur is de watertank weer leeg gelopen, dat zorgde voor een fijne ijsbaan op de P😱

Lezen, spelletjes doen, tv kijken (biathlon en schansspringen (Wil)) , een puzzeltje leggen …. We vermaakten ons wel!

We hadden gewoon de halve camperinventaris naar boven gesleept, want je kon alleen met de auto van het terrein af…. Dus wandelen zat er ook niet in, alleen in het hotel zelf…
Het eten was gelukkig erg goed. Luxe hoor, iedere dag ‘uit’ eten…. En het ontbijt was echt geweldig!

Dinsdag 16-1

En dan maandag met lawaai een half uur rijden naar Mersch….in de sneeuw!

Dat viel eigenlijk best mee…. Ruim een half uur rijden, even na 9 uur waren we bij de ‘garage’ - wat weer een bijzondere belevenis! Veel motoren en oude auto’s, een bevlogen monteur die lekker alles op zijn tijd en tempo doet, luidruchtige papegaaien binnen…. Geweldig gewoon!


Hij had het extreem druk vandaag vanwege de sneeuw, maar ja, het klopte dat de ANWB hem vrijdag gebeld had en dat we maandag meer dan welkom waren…. Dus hij ging ons helpen!
Zoeken zoeken zoeken, boek erbij, vrienden gebeld… nog niet duidelijk wat er loos is.
Camper naar binnen tegen 10 uur, ‘kom over 2 uur maar terug’ (hij wilde de accu  checken en die zit onder de stoel, dat kost wat tijd om die te verwijderen). Gelukkig sprak iedereen goed Engels daar!
We hebben ons zolang vermaakt in een overdekt shopping centrum in de buurt, koffie drinken met wat lekkers😋 en allerlei winkels bekijken.
Terug… de ‘assistente’ zei dat hij nog niks gevonden had, nu eerst lunchpauze…. Even later kwam hij zelf: alles deed het weer! Maar hij snapte niet hoe en dat vond hij niet leuk! Hij heeft alles losgehaald en doorgemeten, alles weer in elkaar gezet, de stroom aangesloten… elektrisch systeem weer geprobeerd, en het deed het! Hoera! 
We moesten nog even wachten tot na de lunchpauze, want alles moest weer in elkaar gezet worden en de pauze is heilig…. We hebben genoten van onze eigen lunch, van de papegaaien en van het feit dat we weer zonder zorgen op reis konden! Hij hield het erop dat de kou toch de boosdoener is.

Maar we konden tenminste weer op weg, zonder alarm! Heerlijk!
Dus maar een plek uitzoeken MET stroom, en nog een flink stuk naar de warmte proberen af te leggen.
Mooie rijp en zonsondergang onderweg:


We zijn tot Leuchey gekomen, 40 km boven Dijon, op een CP bij een Nederlands stel die in Frankrijk een (wijn)boerderij heeft gekocht. Het is nog steeds erg koud, berijpt, goed voor prachtige plaatjes!



Toen de stroom ‘s avonds uitviel schrokken we erg, maar het ging al snel weer aan, het was een stroomstoring bij het huis….

Maar toch vanochtend weer een tegenvaller: terwijl we aan de stroom stonden sloeg alles toch weer uit! Gelukkig had Wil de tegenwoordigheid van geest om net op tijd het opstapje in te schuiven! We konden dus gewoon gaan rijden, zonder alarm. Door de ervaring en de conclusie bij de garage in Mersch gingen we ervan uit dat het hele probleem opgelost zou zijn als we uit de vorst waren, dus op naar de warmte!
Via tolwegen hebben we vandaag moeiteloos ruim 500 km afgelegd, en de temperatuur ging rap omhoog! Hoera!
En onderweg bleek al dat het elektrisch systeem gewoon weer op ‘aan’ ging! Het is inderdaad een kwestie van té lage temperatuur, daar kan het systeem niet tegen, we hebben geen winterharde camper!

We staan nu vlak bij Montpellier, het verschil in temperatuur met afgelopen nacht is 20 graden(!) We staan voor de zekerheid op een camping, aan de stroom, we moeten nog even weer vertrouwen krijgen…



Vanaf nu krijgen we het alleen maar warmer👍😁



Geen opmerkingen:

Een reactie posten