zondag 30 juni 2024

Het noorden van Estland

 Vrijdag 28-6

Gisteravond hebben we nog een keer een wandelingetje gemaakt in de omgeving. We staan echt in een soort openluchtmuseum, mooi hoor!



De kaka-auto kwam vanochtend het droogtoilet leegpompen....

Het is vandaag boven de 30 graden, dus we doen niet veel. Een klein wandelingetje, een cache zoeken (niet gelukt helaas)


Ik had het al over zaken waar we aan moeten wennen als we in een nieuw land zijn. We hebben ons inmiddels al verbaasd over de afslagen bij de snelweg (en het al 2 keer moeten doen): linksaf! Echt een uitvoegstrook naar links, dan in de middenberm wachten, dan weer een stukkie terug dus gewoon wachten tot er ruimte is om de weg weer op te draaien de andere kant op..... en dan rechtsaf! Hoe verzinnen ze het! En er mag 110km/uur gereden worden....Laten we het bijzonder noemen. Maar ja, je hoeft dan geen viaducten te bouwen...

De taal is ook weer helemaal nieuw natuurlijk. Je kunt er echt helemaal niks van maken. Het staat er ook in het Russisch, maar dat helpt ook niet echt.


Zaterdag 29-6

Vandaag is het wat koeler, dus we wagen het om weer een stukje verder te gaan, uit de schaduw van het bos. Maar eerst worden we er nog door een vriendelijke mevrouw van het openluchtmuseum op gewezen dat we hier niet mogen kamperen.... Ze sprak gebrekkig Engels maar kon ons goed duidelijk maken wat ze wilde zeggen. We staan in een natuurpark, daar mag je wel op bepaalde plekken staan maar niet overal! Wil komt er achter dat je een app kunt downloaden van de RMK die de natuurgebieden beheert, daar vind je alle info. Handig! We gaan geen fouten meer maken👍. Er stonden nog 2 campers de afgelopen nacht, of wij die personen ook nog even wilden informeren😁. Het waren Duitsers dus dat lukt wel.

We rijden ruim 100 km naar het oosten, naar een Russisch-Orthodox klooster. Op de P mag je overnachten, maar dat voelde totaal niet goed dus dat hebben we niet gedaan. 

een ooievaar naast de P😁

Wel naar het klooster gelopen, hoe vaak kun je een Russisch-orthodox klooster bezoeken in Estland! 
We kwamen eerst langs een kerk en een kerkhof. Beide zagen er heel anders uit dan bij ons.... op het kerkhof betonnen bakken voor allemaal dezelfde kruizen. Met zowel kunstbloemen als echte plantjes erin.




Daar is het klooster



De kloosterkerk - verboden te fotograferen en nog veel meer 😱
Een jonge vrouw zat binnen te lezen, de bijbel? Ze keek even op maar maakte verder geen contact en zei niets.



We waren erg onder de indruk van alle gebouwen, en vooral ook de houtstapels... dat is nog eens een kunst! De tuinen vonden we verder vrij stijf.

doe dat maar es na!


foto rechts: dit is het winkeltje met religieuze snuisterijen, ook deze mevrouw maakt geen contact

een infobord, alleen in het Russisch😱

stiekem een non (en een meneer) gefotografeerd


fresco's in de ingangspoort

nog even een cache, onze 5151e😁

Langs de weg was een 'winkeltje' waar een mevrouw honing. honingraten en souvenirs verkocht. Ook zij maakte geen contact....

Na het bezoek aan het klooster gingen we nog even boodschappen doen, bij de Maxima!😂


Het reclamebord bij de Lidl. Er zijn een paar woorden die we snappen: Eesti, Lidlis, kvaliteet. Maar verder....

Helaas nog geen biologische groente en fruit gezien hier, alleen biologische avocado's bij de Lidl... Misschien meer kans rond Tallinn.
De cassieres schrokken toch echt wel van die vreemde vrouwen.... geen woord Engels, geen contact meer maken, snel afhandelen... Je hoort echt alleen Russisch hier!
Het voelt hier een beetje unheimisch voor ons. Is het alleen een kwestie van wennen? Of zijn de mensen echt afwijzend en gesloten?
 
Bij de buitenwijken kwamen we langs deze flats. kleurloos, saai, soms echt oud en aftands.... maar ja, is het in Nederland veel beter?


De kazerne waar we langs kwamen zag er wél strak verzorgd uit, met pal daarnaast verwaarloosde flatgebouwen die nog bewoond werden... Het doet af en toe een beetje denken aan toen we voor het eerst in voormalig Oost-Duitsland waren, zo'n 20 jaar geleden.

We hebben vandaag wel wat meer variatie in het landschap gezien onderweg. Iets glooiend landschap en ruige graslanden met veel bloemen, Veel vlinders ook, en meer insecten op de voorruit😢... Maar dat betekent wel dat hier meer insecten zijn! Hoera!

We wilden ook nog even de hoogste waterval van Estland zien, en daar konden we overnachten. Druk daar! Maar we hadden geen zin om nog verder te rijden, en het was al laat inmiddels.
Nog even bij die fantastische waterval kijken



Een lange trap naar beneden met van die fijne open rastertreden.... nee dank je wel! Wil is wel een stukje gegaan, met als resultaat deze prachtige foto's van de enorme waterval........


goed kijken, dan zie je een dun stroompje😱

We staan op een P langs de weg; veel mensen maken een korte stop om even te kijken, We zien de zee tussen de bomen door!


's Avonds nog een mooie zonsondergang boven zee😁


Deze auto kwam even naast ons staan. Wil complimenteerde de eigenaar: nice car! Hij kon antwoorden: Russian car! Moscvitch! Daarna taaide hij af, want verder wist hij het niet meer, maar we hadden contact!
We zijn echt in een Russisch gebied hier (de bevolking is voor 85 procent Russisch) ligt het daaraan dat het voelt dat mensen niet openstaan voor contact? We gaan het ervaren de komende dagen. Als het zo blijft wordt ons verblijf in Estland heel kort!



Zondag 30-6

We zijn vroeg opgestaan, we wilden voor de drukte weg zijn en weer een stuk terug naar het westen rijden. Dat lukt, het is heerlijk rustig, zelfs op de 'snelweg'!
We gaan tot vlak voor Tallinn, naar het meest noordelijke punt van Estland. Het laatste stuk van de weg hier naartoe wordt wel erg smal maar er zijn nog geen tegenliggers👍
We staan nu op een P aan het eind van het weggetje, weer met uitzicht op zee😁. De mensen die hier langs ons komen groeten, reageren op onze prachtige vensterbank (we zijn vandaag minimaal 5x gefotografeerd)..... wat een verschil!



We hebben onderweg hier naartoe een paar 'lost places' gezien.... hele mega-complexen die leeg staan en tot ruïne aan het vervallen zijn en overwoekerd raken. Ook die zagen we veel destijds in voormalig Oost-Duitsland. Maar ook in Portugal, alleen zijn het daar geen complexen maar losse huizen....

We horen een bijzonder vogeltje: de app zegt dat het de roodmus is. En we zien hem door de verrekijker, prachtig! Deze foto is 'gestolen', Wil hoopt dat ze hem zelf nog voor de lens krijgt😁

We lopen eerst maar es even helemaal naar het noordelijkste puntje, daar ligt een cache. Lastig lopen over kleine en grote keien... maar wat een prachtige uitzichten en bloemen! En heerlijke zeewind en eilandgevoel...


We staan hier echt midden tussen de rozebottelstruiken

helaas, een dode zwaan😢




als je heel goed kijkt zie je juffrouw Roos staan



Daar ligt de cache👍


Gevonden!


Wil is heel dapper nog doorgelopen tot écht naar de punt. Dan moet daar natuurlijk een steenmannetje gemaakt worden😀



Zoals te zien op de foto's, prachtig weer vandaag. En gelukkig niet zo heet meer!
Morgen gaan we in de buurt van Tallinn op een camping, want er moeten weer praktische zaken gedaan worden...