zondag 30 oktober 2022

Frankrijk

Zaterdag was weer een reisdag, weer dezelfde strategie: via tolwegen gegaan, en tot in de Provence doorgereden. Een paar dingen zijn zeer duidelijk geworden vandaag:

-Tol is in Italië goedkoper dan in Frankrijk

-De wegen in Frankrijk zijn dan ook beter, breder, minder chaotisch

-een P langs de snelweg in Italië is enorm krap met bijna geen parkeerplekken; in Frankrijk kun je ruim parkeren met je camper op een speciaal gereserveerd stuk, onder de bomen... fantastisch!

-Als je de grens met Frankrijk over bent oogt alles weer wat gemoedelijker, netter, rustiger, en dat slaat echt helemaal terug op je gevoel van welbevinden! Wat een verademing! Kortom: we zijn blij om weer in Frankrijk te zijn. 

We zijn doorgereden tot in de Provence en staan nu bij een wijnboer in Saint-Maximin-la-Sainte-Baume. Hier wilden we naar toe om de kathedraal te zien, die gewijd is aan Maria Magdalena.

Wel onderweg nog eerst getankt in Italië voor de zekerheid. Maar de pompen in Frankrijk zijn inderdaad alweer bevoorraad gelukkig.

Na ons gemeld te hebben in de winkel en 2 flessen heerlijke wijn gekocht te hebben zijn we het stadje gaan bekijken. Het Halloween-feestje voor de kinderen was net afgelopen.... We zijn veel skeletjes tegengekomen en een enkel heksje. Een van de skeletjes was in de buggy in slaap gevallen.... een paar anderen waren aan het voetballen op het pleintje😂


De basiliek, gewijd aan Maria Magdalena. Er was net iemand aan het spelen op het orgel, en niet onverdienstelijk. Dat zijn leuke extraatjes.

Ook hier smalle straatjes, maar niet zo mooi als in het stadje waar we gisteren waren!

We hebben er een uurtje rondgelopen, weer aan de hand van een labcache (ook die waren er in Italië niet veel!). En natuurlijk wordt ook hier de bekendheid van zo'n basiliek uitgebuit...

Vandaag, zondag, nog een uurtje verder gereden, weer via de tolweg. Tot nu toe is het stuk zuid-Frankrijk waar we doorheen rijden erg mooi!

We staan nu in Avignon op een camping. Even een paar dagen 'rust' en luxe😁

De camping ligt aan de Rhône, als je daar naar toe loopt kun je 'Le Pont' zien liggen.

Links de ingang van de camping, in de verte Le Pont


Een brug van huis naar huis...

Het theater

Een prachtige carroussel, met binnenin nog een verdieping!


Een griezelig echt lijkend levend bronzen standbeeld!


Mooie uitzichten vanaf 'Rocher des Doms'

En ook weer Le Pont


Joekels van vissen in de vijver


Het Paleis van de pausen


We waren de eerste gasten, maar we hebben een heerlijke vegan paella gegeten!
En nog maar een keer de brug, nu verlicht😁


Avignon is een prachtige stad met een gemoedelijk sfeertje; hier kunnen we wel een paar dagen doorbrengen!

vrijdag 28 oktober 2022

Verder door Italië, nu richting Middellandse Zee

 Na een rustige nacht op de CP bij de Fattoria (hoewel de werkautootjes al heeeeel vroeg weer begonnen te rijden!) zijn we donderdag weer op pad gegaan. Toch maar weer verder naar het (noord-)westen, richting Genua.  

Zoals gewoonlijk hadden we de routeopties voor google-maps ingesteld op tolwegen vermijden. Dat ging vandaag dus niet goed! Het eerste stuk wel, door typisch Toscaans landschap (prachtig weer!) maar op een gegeven moment hadden we 2 keuzes: 

-de ene weg was niet toegankelijk voor voertuigen hoger dan 3,5 m. Onze hoogte is 2.8 m, dus het had gekund. Maar het weggetje was wel ERG smal....

-de andere weg was niet toegankelijk voor voertuigen van meer dan 2 m. breed. Wij zijn 2,35 m breed, dus dat gaat niet....

Wil heeft Gloria gedraaid, we hebben 'tolwegen vermijden' uitgezet en zijn verder alleen maar over snelwegen gegaan.... ook wel eens lekker, zo opschieten, en niet verrast worden door ontoegankelijke weggetjes! Wil moest trouwens sowieso even bijkomen van het ASO rijgedrag van sommige Italianen. De meesten rijden 'keurig', maar dan heb je zomaar een paar....😡.... We werden ingehaald vlak voordat we de rotonde opreden, het ging net goed.... waarom doen ze dat toch? Op zo'n moment willen we zo snel mogelijk langs de kust richting Frankrijk, met een volle tank Frankrijk inrijden en dan door naar Spanje/Portugal....

Maar goed, we zijn mooi opgeschoten vandaag en staan nu vlakbij de Middellandse Zee, in Carrara. Even heerlijk rustig op een ruime locatie met ruim uitzicht😁. Het is heel rustig op deze CP, morgen wordt het ook hier weer druk, weekend...



Vandaag alweer prachtig zonnig weer, 25,5 graden!

We zijn nog even heerlijk langs het strand gelopen. Echt aan de overkant van de weg! Helaas geen restaurants open... misschien zijn we de verkeerde kant op gelopen? Toch was het een lekkere wandeling. Weer een heel ander effect hier, qua landschap: een vlakke kuststrook en in de verte hoge bergen, de Apennijnen.


Vandaag, vrijdag, zijn we weer verder gereden. Weer op dezelfde manier als gisteren, gewoon via de snelweg langs de kust. We zijn een beetje klaar met het kronkelen door Italië, en vooral met het rijgedrag. Dus we willen door naar Frankrijk!
Tijdens de lunchpauze even gekeken of er een geschikte overnachtingsplek langs de kust te vinden is.... nou nee, niet echt. Alleen maar dure campings, ook vlak over de grens in Frankrijk (waar ze vaak ook al gesloten zijn)....
We hebben ervoor gekozen om niet helemaal door te rijden tot in Frankrijk, en iets (10 km) landinwaarts te gaan. En waar kwamen we terecht: in het meest schattige kleine oude dorpje tot nu toe! Geweldig!
We staan in Zuccarello, op een P aan de rand van het dorpje. 



Meteen maar even een eindje gelopen en alles bekeken😁



Zou de kleding in die bakken daaronder gewassen zijn, zoals ze vroeger deden?

Wil moest natuurlijk weer gevaarlijk/eigenwijs/uitdagend doen...😂


Wat een smalle straatje en trappetjes hier!




Ook nog een kerk - wij vonden het niet mooi. Wel oude fresco's, sommigen erg beschadigd.


Nog wat leuke (lieve pompoentjes) en minder leuke (bloederige doorboorde hand) plaatjes van halloween, een vergeten zonnebril en een pompoen-decoratie



Morgen door naar Frankrijk, met een volle dieseltank (hoewel de pompen weer bevoorraad schijnen te zijn) en dan zien we wel verder!