woensdag 29 september 2021

Aan de Vienne

 Gisteren zijn we verder gegaan vanaf onze plek aan de Loire. Na een heerlijke rustige nacht hebben we eerst nog genoten van een 4-tal peuters dat daar (onder toeziend oog van 2 heerlijk kletsende moeders) op de speeltoestellen bezig was. 

De weg langs de Loire was mooi, maar ook een beetje saai uiteindelijk. 




In Saumur hebben we even rondgelopen. Deels omdat het een mooi plaatsje is, en deels om bij te komen van de brug waar we net over gegaan waren.... De hoogte was voldoende voor ons, maar een tegenligger waarschuwde ons voor de bogen die er aan de binnenkant in verwerkt waren.... En hij was smal, dus bij ieder tegenligger tegen de kant aan geperst wachten en dan je weg vervolgen midden over de weg... Niet zo'n fijne ervaring, zelfs Wil vond het niet prettig, en dat zegt wat!

Op de foto rechts die vreselijke brug....

Even verderop, in St. Germaine-sur-Vienne, geluncht en de kerk bekeken. Er zijn echt veel oude kerken en abdijen in dit gebied!

In L'Ile Bouchard was nog een oude kerk, Église St. Gilles, dus daar zijn we ook nog even naar toe gelopen. De wandeling was leuk, over 2 bruggen, de kerk zelf zei ons niet zoveel.

De weg langs de Vienne is weer heel anders dan die langs de Loire. De omgeving is niet echt spectaculair, wel veel wijnbouw en grote wijnchateaus.

We zijn neergestreken op een camping aan de Vienne, in Nouâtre. Een bijna lege camping, heerlijk rustig dus, en we hebben uitzicht op de rivier en een oud stuk stadsmuur met 2 toren-resten, prachtig! Van de beheerder kregen we een doosje vol eigen gekweekte courgettes en nog wat heerlijke tomaten uit eigen tuin....😀


De luxe die de camping biedt benutten we ten volle, dus de was is weer schoon, wijzelf ook, en de watertank wordt morgen weer gevuld. Dan houden we het wel weer even uit en kunnen wat relaxter gaan staan op CP's of waar dan ook op parkeerplaatsen (maar niet bij grote steden!)

Vandaag een heerlijk rustige dag gehad met wat huishoudelijke klusjes en een wandelingetje over de brug naar het dorp. Lekker zo'n dagje!

Morgen gaan we weer door, richting Limoges is de bedoeling. We gaan het weer zien!


maandag 27 september 2021

Strandwandelingen, Bretagne verlaten en verder afzakken richting het zuiden

 Zaterdag was weer een mooie dag om te wandelen. Nu gingen we de andere kant op, en eerst over het strand. (We slapen trouwens heerlijk hier, wat een rust... 10 uur slapen is geen enkel probleem...😱)


Zee-aster en op de middelste foto de algen....

We zijn naar het volgende dorpje gelopen over het strand, genaamd Granville. Daar mondde een rivierarm uit in de zee. De zeesla verkeerde daar in een dusdanige staat dat er voor schadelijke algen gewaarschuwd werd. Dat gebied was ook niet toegankelijk, zelfs het inademen levert gevaar op. Het stonk er inderdaad behoorlijk... We zijn daar van het strand af gegaan en hebben het 'hoge' kustpad terug gevolgd. Natuurlijk weer heerlijk een poosje uit zitten kijken over de baai, genietend van het meegebrachte boterhammetje😁.

Er waren zoveel vogels te zien waar we het strand verlieten, dat we besloten de volgende dag terug te gaan, gewapend met telescoop en statief. Fantastisch als je alles zo dichtbij kunt halen en echt het gedrag van de vogels observeren.... Er zat o.a. een enorme hoeveelheid scholeksters, en een aantal wulpen.

Op een gegeven moment ging de hele boel als bij afspraak op de vleugels..... En jawel, als we nu gewoon bij de camping gebleven waren.... Dus maar weer terug en daar nogmaals een poosje staan kijken.

De rest van de zondag heerlijk rustig aan gedaan, lekker gelezen en een middagdutje... En genieten van de vogeltjes om ons heen. En van het uitzicht op de bloeiende struikjes op de camping, prachtig! Ze zitten vol met bijen.

Vandaag zijn we weer verder gegaan, na 4 nachten op deze heerlijke camping gezeten te hebben. We besloten om langzaamaan af te zakken uit Bretagne, op binnendoor-weggetjes. Dat beviel niet echt goed en we zijn al snel overgestapt op wat grotere wegen. Uiteindelijk hebben we een behoorlijke afstand afgelegd en zijn inmiddels aan de Loire terecht gekomen! We zitten nu ten oosten van Angers, bij La Menitre. 


Het is nog steeds wat wennen hier in Frankrijk. In Bretagne nemen ze maatregelen tegen de vrijheid die camperaars zich de afgelopen jaren hebben toegeëigend door deze vorm van recreatie behoorlijk in te perken. Maatregelen treffen om genoeg ruimte over te houden voor normale personenauto's op parkeerplaatsen, door een hoogte-barrière aan te leggen. De plaatsen waar campers nog vrij mogen parkeren en overnachten zijn dusdanig beperkt, dat ze behoorlijk vol staan. En daar houden wij niet van.... Het is voor ons ook niet slim om die plekken in Frankrijk te bezoeken die in reisgidsen bejubeld worden. 

Nu komt er, zo merkten we vandaag, nog een probleempje bij: dat van het kampeer-seizoen. Niet alle campings zijn het hele jaar open, en als ze zeggen dat ze van april tot oktober open zijn, dan bedoelen ze: t/m het laatste weekend in september. T/m gisteren dus.... We moeten heel erg gaan opletten als we een camping zoeken. Het blijft een avontuur, dat camperen, maar dat was ook de bedoeling😁!

vrijdag 24 september 2021

Verder langs de baaien en punten van de kust

 Vanuit Miniac-Morvan zijn we woensdag rechtstreeks weer naar de kust gereden om verder te genieten van al het moois dat daar te zien is. Regelmatig kom je dan langs prachtige plekjes, en als er ruimte genoeg is voor de camper (en het is niet verboden😱) dan gaan we even staan. Gewoon om te kijken, of we zijn toevallig net aan een koffie- of lunchpauze toe....

We kwamen door een plaatsje met een mooie kerk en een gemeentetuin met een prachtige muur er omheen, in Plaubalay. Even kijken dus!



Voor de lunchpauze hadden we een prachtig plekje aan een van de vele baaien.... Wil heeft nog lamsoor geplukt voor door de salade😋! Wat een rijkdom zo aan de kust, je kunt te kust en te keur mosselen, zeesla, blaaswier en dus ook lamsoor e.d. vinden (en oogsten).


We reden door richting Cap Fréhel, maar kwamen niet verder dan Guildo: in de haven aan de kade was ruimte genoeg om te staan, en er was geen overnachtings-verbod😀. Dus daar zijn we gebleven! Aan de rivier/inham van de zee, een echte getijden-rivier dus. Alle bootjes lagen droog toen we aankwamen, maar tegen de avond mochten we getuige zijn van een spectaculair schouwspel: binnen 10 minuten is de hele rivier weer gevuld vanuit zee! Een fascinerend gezicht! En als toegift zagen we nog een zeehond spelen met een boei, het was echt een feestje daar.
We hebben 's middags nog een wandeling gemaakt, langs een stukje kustpad en over het strand terug. Daar hebben we nog heerlijk op de stenen gezeten, en Wil heeft nog een enorme (restant van een) krab gevonden!


Het hagedisje vluchtte voor ons weg tot bovenop het muurtje, maar z'n staart bleef nog zichtbaar😀


En een inieminie krabbetje...


Gisteren, donderdag, zijn we weer verder gegaan richting Cap Fréhel. We zijn er inmiddels wel achter dat de populaire plaatsen het drukst bezocht worden door de 'toevallig' aanwezige toeristen.... En dat zijn er in deze tijd van het jaar nog veel, ook heel veel camperaars....
Het was inderdaad een prachtige route naar Cap Fréhel. We kregen echt een eilandgevoel. Op de punt zelf mochten we niet op de officiële P met de camper, en het kleine stukje ervoor stond al vol.... Bovendien hadden we ook niet willen betalen om te parkeren en dan file-lopen naar de punt😱. We zijn een beetje apart geloof ik😀
Aan de andere kant weer verder op weg langs de kust, de punt uit, en daar hebben we nog even op een P staan uitkijken over de baai. Het is er inderdaad prachtig. De camping daar zou eventueel een goede optie kunnen zijn voor een overnachting...


Toch hebben we besloten om door te rijden. We staan nu aan een volgende baai, vlakbij Saint Brieuc, bij Hillion. We zijn op een natuurcamping terecht gekomen, heerlijk leeg en rustig, daar houden we van😀!

De camping ligt aan een baai, en vandaag hebben we gezien waar het geluid van al die werk-voertuigen vandaan komt.... Wat een bedrijvigheid voor de mosseloogst bij laag water!

We hebben vandaag een wandeling gemaakt, een deel langs het kustpad en terug over het strand. Boven de baai hebben we een tijdje zitten kijken naar al die wagentjes en amfibievoertuigen die het strand op rijden om naar die eindeloze rijen palen in de verte te gaan waar de mosselen gekweekt worden. Hier zit dus echt een groot mosselbedrijf!



Wil ging de uitdaging aan van een klimpartij én de duisternis van een grot...




Schoolkinderen hadden van alles gezocht op het strand en daar een mooi mozaïekje van gemaakt


Het strand wordt gebruikt voor het trainen met sulky's.... dwars door de zeesla....

Op de stenen troffen we allerlei schelpdieren aan. En een prachtige St. Jacobs-schelp gevonden!

Genoeg te wandelen en te zien hier, we blijven nog even!