woensdag 25 augustus 2021

Weer onderweg naar Nederland

 Gisterochtend hebben we heerlijk in 't zonnetje ontbeten. Zoals altijd doen we gewoon rustig aan😁!

We zijn eerst nog even terug gereden naar Ljungby voor wat boodschappen, vooral ook om het laatste contante Zweedse geld op te maken.

Na onszelf getrakteerd te hebben op een heerlijke vegan burger zijn we verder afgezakt richting Malmö. We zijn van plan om weer de oversteek via de brug Malmö-Kopenhagen, over de Øresund te maken. En we willen in 1 keer door Denemarken rijden, dus een overnachting enigszins in de buurt van Malmö is dan handig. Het wordt de P bij het Bosjökloster, dat hebben we op de heenweg op 20 juni bezocht! Wat zijn we al lang onderweg en wat hebben we al veel gezien!

Maar we zijn nu toch echt weer onderweg naar Nederland. We hebben ontzettend genoten van de tijd in Zweden en zouden best hier willen blijven, maar dan het liefst in het hoge noorden en daar wordt het toch net iets te koud voor ons in de winter...😱....Met teveel sneeuw!

Vandaag hebben we een hele lange reisdag gehad. De wekker om 6 uur, we reden om half 8. De reis is zeer voorspoedig verlopen! Wel een stevige wind, en bewolkt, met af en toe van die miezerbuien. En niet echt warm, een graadje of 17. Het is eigenlijk nu veel slechter weer dan we al die weken in Zweden hebben gehad😧!

Bij de Øresundbrug was alleen betalen voldoende. De loketbeambte heeft niet gevraagd naar onze paspoorten of andere documenten, en aan de overkant geen douane of niks (zoals op de heenweg).

De grens Denemarken-Zweden zijn we overgestoken bij Tønder, geen gejakker meer over de snelweg en zeker niet langs Hamburg!!! Bij deze grensovergang moesten we alleen snelheid minderen tot 60 km/uur, verder niks....

We zijn nu in Mildstedt, we overnachten vlak bij de weg die we morgen weer moeten vervolgen. We nemen dan de oversteek Glückstad-Wischhafen weer, en dan boven Oldenburg langs richting Nederland en bij Bunde de grens over.

De komende weken leggen we wat bezoekjes af en regelen we wat aanpassingen aan ons huis...

Als er iets bijzonders is melden we ons weer, in ieder geval vanaf het moment dat we naar het zuiden trekken, achter de kraanvogels aan! De planning is nu dat we rond 15 september die kant opgaan.

Tot later, off on a new adventure!

maandag 23 augustus 2021

Rond het Hornborgasjön en weer verder afzakken

 Vrijdag zijn we doorgegaan naar de P ten noordoosten van het meer. Het is een hele kleine P, je ziet het meer daar niet maar het heeft een prachtige landelijke uitstraling met een fraai uitzicht over de glooiende omgeving. 


Een picknicktafel met vuurplaats, typisch Zweeds maakt het weer compleet 😁

De kijktoren verderop bood wel goed uitzicht, maar voor de telescoop niet echt handig ingedeeld. Balustrade te hoog en kijkgaten te laag...



Mos-groei op de uitkijktoren... We genieten zo van al die prachtige mossen overal!

Er kwamen nog 3 anderen overnachten, het paste allemaal net.....

De volgende ochtend kwamen de runderen een kijkje nemen, gezellig! En 2 kraanvogels vlogen ontzettend laag over, al roepend.... dat laat al je organen trillen!

Het gras achter het prikkeldraad is altijd groener...

De volgende dag, zaterdag, zijn we naar de westkant gereden. Ook daar stond een uitkijktoren, maar er was helaas op dat moment niets bijzonders te zien. Je moet het net treffen....

Er is ook nog een P in het zuiden, die heet Trandansen. Eind april zijn daar duizenden kraanvogels te zien die zich daar verzamelen en die hun dans uitvoeren voor hun partner.... Misschien leuk voor volgend jaar😁.... maar vanzelfsprekend heel druk bezocht, rijen campers op de foto's 😱...

Daarnaast ligt nog een P, iets hoger gelegen, met een prachtig uitzicht over het hele zuidelijke deel van het gebied. Daar gaan wij natuurlijk staan. 

Het kerkje is ook mooi om te zien. En weer een prachtige zonsondergang....


Tegen de schemering hebben zich inmiddels honderden kraanvogels verzameld! Foto gemaakt via de telescoop.

We gaan met de kraanvogels mee en gaan de volgende dag, zondag, weer een stukje verder naar het zuiden. Zondag-reisdag was deze keer niet heel erg druk gelukkig.

We hadden een overnachtingsplaats uitgezocht bij een soort kasteel. Onderweg er naartoe hebben we nog verschillende stops gemaakt (voor boodschappen o.a.), dus de aankomst daar was net te laat om nog iets van het kleine middeleeuwse marktje te kunnen zien dat daar blijkbaar gehouden is die zondag. Ook het kasteel zelf was net dicht, maandag en dinsdag gesloten😦

Een prachtig bouwwerk met tuin, waar je heerlijk kunt zitten aan de vijver. We hadden ze al een paar weken niet gezien, maar hier waren ze weer: muggen! De tijd is dus nog niet helemaal voorbij helaas...

Deze joekel kwam op mijn arm zitten...😱... Gered door Wil 😁

De energie hier voelde niet goed voor ons, dus we zijn toch nog verder gereden naar een volgende P, ook aan hetzelfde water. Heel klein, maar heerlijk rustig.


Vandaag zijn we nog weer iets afgezakt. We moesten even langs een grote stad om de lege gasfles te laten vullen, dat werd Ljungby. We hadden een eventuele overnachtingsplek uitgezocht op weg daarheen, bij weer een vogelkijk-gebied. Daar mag je maar 8 uur staan helaas....
Wel heeft Wil daar een vogelaar gevraagd naar zijn telescoop en zijn ervaringen ermee. Het blijkt dat haar kijker toch te erg vervormt en kleur-ghosting geeft bij inzoomen, zeker als je bij water kijkt. En dat is nu juist wat wij graag doen....Ze is zich nu druk aan het oriënteren op een andere telescoop.

Onderweg kwamen we nog langs de Mossebo Kyrka. Een enorm slot, hij was ook dicht helaas...


Na het gas 'tanken' zijn we nu op een camping gaan staan vlak onder Ljungby, in Kånna. Kleinschalig, en rustig 😁 







donderdag 19 augustus 2021

Gudhem klooster en Hornborgasjön

Na 1 nachtje op de camping (alles weer schoon, inclusief wijzelf) zijn we weer richting het 'vogelmeer' gereden! 

Onderweg lag nog een bezienswaardigheid, in Gudhem: een klooster-ruïne en kerk. Wat een prachtige plek! Daar kunnen we zo van genieten😁!

 





Inmiddels staan we weer aan het Hornborgasjön, maar nu op een andere P. Wat een heerlijke rust en ruimte hier!

Vogelgeluiden, prachtige luchten.... we raken echt verslaafd!

Vanmorgen zijn we naar een uitkijkpunt gewandeld. We hebben ons vergaapt aan 2 visarenden en een zee-arend (wat later 2 en nog later 4 werden!). De visarenden gaven een duikshow en hadden regelmatig een vis te pakken, zeer goed zichtbaar door de telescoop! 

De zee-arend vloog op een gegeven moment vlak boven ons, maar we stonden zo dom met open mond te kijken dat we vergeten zijn een foto te maken😢

Vanmiddag hebben we een prachtige wandeling gemaakt door dit gebied.




We denken toch zeker dat we al kraanvogels hebben gehoord.... En Wil heeft ze zien vliegen aan de overkant van het meer! Ze komen er aan!

Morgen weer verder naar een andere P aan dit zelfde meer😁! Kortom, we genieten😍!