zaterdag 14 augustus 2021

Dalarna-paardjes en Leksand

 We hadden gepland nog een nacht op die heerlijke plek aan het water te blijven staan waar we donderdag stonden. Maar na het middagdutje begon het te onweren en moesten we de overweging maken of het verstandig was om te blijven staan, met aan beide kanten open water en onder elektriciteitsdraden..... Toch maar liever niet. Binnen 5 minuten reden we😁!

Jammer van die prachtige plek, dat wel. We zijn 130 km verder gereden tot we echt geen donkere wolken meer zagen... Het was weer een fantastische rit, de westkant van het Storsjön is prachtig!

We kwamen terecht in Ytterhogdal, op een grote P die we toevallig zagen. Mooie plek aan een meertje, aan de rand van een stadje. Wel wat verkeerslawaai de hele nacht. De volgende ochtend bleek dat we moesten betalen😠.....


De volgende dag hebben we onderweg alwéér heerlijk asociaal midden op de weg zitten koffie drinken...


Verderop in het plaatsje Loos zagen we nog een leuk bakkershutje😊


Even verderop was weer een P waar we zouden gaan overnachten. Het was in feite een langgerekte strook bos hoog boven een waterstroom, dat er inmiddels uitzag als een natuurcamping, zoveel campers en caravans stonden er.... Er kwam zelfs een touringcar die allemaal oudjes uitspuugde, terwijl het toch echt een steil weggetje naar beneden was!


We waren al begonnen met installeren maar zijn toch weer doorgegaan, het voelde niet goed.
Toen we het nare gevoel van die plek weer wat kwijt waren zijn we even gestopt om te kijken wat we nu zouden gaan doen. 


We waren al bijna bij Mora en besloten om door te rijden naar Nusnäs, waar je kan overnachten op de P bij de Dalarna-paardjes-fabriek. Een ruime parkeerplaats met gravel en gras, we hebben daar met 5 campers overnacht.


Het voordeel van zo laat daar aankomen, vlak voor sluitingstijd, is dat je uitgebreid rustig kunt rondkijken in de winkeltjes en foto's maken van het proces.


Van houtblok tot paardje


Alle paardjes worden met de hand geschilderd


Antieke exemplaren, sommige meer dan 300 jaar oud


Onder een afdak lag ook een oude kerkboot; deze werden gebruikt om kerkgangers langs de oever van het meer op te halen en naar de kerk te brengen. Groot!


Vandaag zijn we weer verder gegaan en zijn alweer een mooi eindje richting Karlstad. Eerst nog uitgebreid in Leksand rondgekeken in jawel, alweer een openluchtmuseum. Er stonden schuren voor opslag en stallen van soms wel 500 jaar oud (!).


We hebben de kerk ook nog even van binnen bekeken, en heerlijk gegeten bij de Thai. Onderweg naar de thai kwamen we langs de plek waar Wil 40 jaar geleden het midzomerfeest heeft meegemaakt met dansen rond de meiboom, bijzonder! Een laagte met schuine kanten waar het publiek kan zitten, behoorlijk groot! Op de foto komt de diepte niet echt over helaas.


We kwamen onderweg noch een mooie houten brug tegen waar wij echt niet overheen konden (maar lag buiten de route gelukkig): we zijn te hoog en te zwaar!

We staan nu weer lekker in de natuur op een P hoog boven een meer, in de buurt van Skalberget.




1 opmerking:

  1. Mooi verslag van een mooie reis. Het laatste gedeelte heel herkenbaar! Goede herinneringen 🤗

    BeantwoordenVerwijderen