zondag 1 augustus 2021

Storforsen nationaal park met een prachtige waterval/stroomversnelling

 Vrijdag was een regendag. We zijn heel lui geweest, lekker gelezen en spelletjes gedaan.

Zaterdag (gisteren) zijn we weer vertrokken na 4 nachten op de camping. Eerst nog even douchen natuurlijk 😁 en de watertank vol. We wilden richting Luleå aan de kust. Op advies van de camping-eigenaar moesten we dan even een andere weg nemen om langs het Storforsens natuurreservaat te gaan, met een hele brede waterval. Op Park4night stond dat je daar ook kunt overnachten, dat hebben we gedaan. We zijn weer in een 'kleine-stukjes-verder'-mood...

De waterval was eigenlijk meer een hele lange en brede stroomversnelling. Aan de kant was een soort dam gebouwd waar we best even op konden staan... Vanaf onze overnachtingsplaats konden we via een soort openluchtmuseum met oude huisjes en schuren op het geluid van het stromende water afgaan. Er werd van alles tentoongesteld, gewoon tussen de naaldbomen, over het oude houtvesten, met behulp van paarden en oude werktuigen.

We kwamen halverwege de waterval uit. Wil staat een filmpje te maken van het watergeweld.



In sommige stenen kon je heel duidelijk zien hoe er druppelsgewijs gaten uitgesleten zijn door het smeltende gletsjerwater. Dat gebeurt alleen bij gletsjers op deze manier.

We liepen over de uitgesleten bedding van de gletsjer en zagen de bruggen liggen, waar we officieel langs hadden moeten lopen. Daar zijn we maar braaf naar toe gegaan.

Het hele gebied is prachtig aangelegd met allemaal bruggetjes over de stroompjes/vertakkingen. En natuurlijk weer volop vuurplaatsen waar hele families zich alweer verzamelden om samen te eten, want ja, het is weekend... Dat doen de Zweden graag!

Zo stonden we, op een zeer ruime gravel-parkeerplaats met overal verspreid geparkeerde campers.


En zo ziet de waterval er uit als je beneden staat.

Vandaag zijn we weer doorgegaan richting Luleå. We overnachten langs de weg op een P, bij een meer met een zwemstrandje. Het is niet echt warm (ongeveer 18 graden) en half bewolkt, dus het is niet druk😁.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten