donderdag 29 juli 2021

Weer onderweg, volgende stop weer Jokkmokk

 We zijn inderdaad dinsdag weer terug gegaan langs dezelfde weg. Hij was nog net zo slecht😱😧

We waren erg vroeg (8 uur reden we), dus het was nog heerlijk rustig onderweg! We konden gewoon stil gaan staan om uitgebreid naar familie sneeuwhoen te gaan kijken die langs de weg scharrelde. Het komt helaas niet duidelijk genoeg over op de foto's...

We waren dus ook vroeg bij het wandelpad dat we nog wilden lopen. 1,5 km over planken, een rare gewaarwording! Maar wel heel knap aangelegd. Om de natuur te beschermen? Om het makkelijker te maken voor mensen die het anders niet zouden kunnen lopen? We zullen het nooit weten....

Om elkaar te passeren moesten we op de terugweg een paar keer opzij stappen. Het werd rap drukker...

Deze sporen stonden opeens naast het pad. Een roedel wolven? Ook dit zullen we nooit weten, maar de sporen lijken er erg op!


De uitzichten waren weer prachtig!

We zijn gaan staan op een camping vlakbij Jokkmokk, Skabram heet het hier. Blijkt een camping van Nederlanders te zijn, jonge mensen uit Leeuwarden. Ze hebben nu 4 jaar deze camping, maar wonen inmiddels niet meer zelf op het terrein. Als je zelfs 's nachts om 2 uur nog gestoord wordt door mensen die vragen of je echt geen plekje meer hebt (ze verhuren ook 'stuga's, hutten).... Hun voormalige huis is nu b&b. Er staan veel Nederlanders op de camping, want hij staat in het charme-campings-boekje....Wij hebben hem gewoon gevonden via onze meest gebruikte app, park4night😁


We staan hier even wat langer. voor de broodnodige verfrissing....


Aan de overkant van de weg is een meer, daar hebben we ons nog niet in gewaagd tot nu toe...

De laatste 3 dagen was het weer erg warm, vandaag een stuk koeler, rond de 20 graden. We zijn op de fiets naar Jokkmokk gegaan om nog even rustig van alles te bekijken en een paar caches te zoeken.

De gamla kyrka (oude kerk)


De ommuring is van hout, en heel breed en hol, met aan de binnenkant openingen. In de brochure stond dat daar de kisten met overledenen in de winter bewaard worden tot de grond weer ontdooid is, zodat ze kunnen worden begraven.


De botanische tuin
       
En gewoon een mooi plantenbak in Jokkmokk

In de oude apotheek is nu een winkel gevestigd met alleen maar handgemaakte producten van vrouwen uit deze streek (Norbotten). Van dubbel-gebreide handschoenen tot capes van vilt, van leren tasjes van rendierhuid tot jam.... De meeste producten in de Sami-kleuren (rood-geel-blauw-groen). Gelukkig hebben wij een klein huis en al genoeg kleren en spullen.... Maar toch hebben we een mooi nieuw lopertje op de tafel!

De Zweden zijn over het algemeen heel hartelijk en spreken meestal goed Engels, dat is fijn! We voelen ons erg op ons gemak hier in het noorden van Zweden en nemen alle tijd om de omgeving te bekijken, maar ook om gewoon heerlijk een boek te lezen en samen spelletjes te doen. Wat? Marja? Spelletjes? Jazeker, een nieuw spel, 'keer op keer' en dat vinden we erg leuk. En we hebben al een keer jeu de boules gedaan... Nu nog badmintonnen en cijfers-kubben, een werpspel dat we hier hebben gekocht. Wat een gezelligheid!


3 opmerkingen:

  1. Haha had hij keer op keer gekocht? Wij doen elke avond qwixx in diverse varianten. Maar is het echt een leuk spel? Dan koop ik die nog eens voor volgend jaar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja met de extra score-blokken erbij... we moeten al bijna op zoek of de blokken hier in Zweden ook te koop zijn, we gaan er hard doorheen! Erg leuk dus!
    Ik heb begrepen dat qwixx net zoiets is, dus als ik weer bij de Bruna langs kom....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi nieuw aangelegde loopplanken.
    Het zal idd te maken hebben met het beschermen van de natuur, of dat het in het na-en voorjaar moerassig wordt?!
    Goede reis verder 😘

    BeantwoordenVerwijderen