maandag 19 juli 2021

Nog verder naar het noorden, de poolcirkel overschreden, het sami-museum in Jokkmokk en door richting Kiruna

 Geen eland gezien helaas....

Het lawaai van de stroomversnelling heeft ons niet wakker gehouden gelukkig. Weer op weg, richting Jokkmokk, bij de poolcirkel. Wat weer een prachtige weg! De temperatuur zakt, we dragen nu lange broek en trui. 12-15 graden overdag, 's nachts zo'n 10 graden. Half bewolkt, af en toe een spettertje regen. Harde wind! We hebben voor de zekerheid de kachel maar even geprobeerd, die doet het, dus we kunnen vrij blijven kamperen zonder stroom. Dat doen we de laatste nachten steeds en dat bevalt erg goed!

Op de P op de poolcirkel hebben we natuurlijk even wat selfies gemaakt😁


Een leuk gesprekje gehad met de sami-man in de souvenir-shop, die voor ons heeft opgeschreven wat we volgend jaar (als we weer naar Zweden gaan😃) in de gaten moeten houden: het joiken-festival. Dat is een hele speciale manier van zingend vertellen van de Samen, een van de oudste muziekvormen in Europa. We zijn nu te laat helaas, het was al de laatste dag van het festival😒. Hij heeft daar tot voor kort zelf ook nog aan meegedaan.

Toen door naar Jokkmokk, eerst even de kerk bekeken en toen door naar het sami-museum. Een mooi en informatief museum, blij dat we het gezien hebben!


Een sami-zomerverblijf

Vervolgens vlak na Jokkmokk een overnachtingsplek gevonden aan een enorm stuwmeer. Prachtig uitzicht weer! En een fantastische zonsondergang!


We troffen een ander stel camperaars, uit Drachten, die ook overwegen om vanaf volgend jaar in een camper te gaan wonen!

Vandaag weer verder naar het noorden gegaan, richting Kiruna. Eerst boodschappen gedaan in Gällivare in een mega Coop.... echt niet leuk zo groot! Ik hou niet van supermarkten, uitstalling van veel overbodige overvloed... In deze stad zijn meer van dit soort grote supermarkten, dat is ook logisch natuurlijk, het verzorgingsgebied van dit soort winkels wordt steeds groter en de Zweden hier in het noorden moeten voor langere tijd inslaan.... De winkels zijn dan ook geopend van 7.00 tot 23.00 uur 😱

Kijk wat we zagen bij de koffie-stop! 👍😁

Onze nieuwe overnachtingsplek ligt bij Kauppinen, 16 km voor Kiruna, aan een meer. Fantastische plek weer! Wil heeft even plaatsgemaakt (een eindje opgeschoven) voor een paar Duitse 4wheeldrive giganten.... zo 1 wil ik ook! Maar het is veel minder comfortabel en minder ruimte binnen, dus misschien niet verstandig als woning😳....






Geen opmerkingen:

Een reactie posten