zondag 4 juli 2021

Over de hoogste weg van Zweden en slapen op het hoogste punt

 We zijn gisteren erg laat wakker geworden, pas na half 10 en dat is erg laat voor ons doen. Eerst maar even Martijn geappt om te feliciteren met zijn 40ste (!) verjaardag! Daarna rustig ontbeten en afgewassen, tegen 12 uur reden we weg.

Al vrij snel weer een eerste stop, bij een soort openluchtmuseum. Leuk om te zien! En natuurlijk weer koffie met... we groeien bij de klippen op...


Even verderop alweer gestopt: een bijzonder punt stond aangegeven langs de weg, een meteorietkrater van 2000 jaar oud. Een mooie rustige plek, dus meteen maar even het mandje met lunchbenodigdheden opgehaald en zitten lunchen op een bankje. En Martijn gebeld en toegezongen😁



Door naar Funäsdalen, daar boodschappen gedaan. Dit is echt een toeristische plaats voor de wintersport, met een kabelbaan steil de berg op....brrrr.
We kwamen over een stroompje en zagen 2 parelduikers vlakbij, prachtig!
Vanuit Funäsdalen de weg op naar Ljungdalen, de hoogste weg van Zweden. Niet echt een mooi geplaveide route.... steenslag, wel goed vastgereden en breed genoeg gelukkig, maar de camper zit nu onder het stof.... en de fietsen achterop dus ook😱....
Maar wát een prachtige weg om te rijden, dit hadden we niet willen missen!
We hadden een overnachtingsplaats uitgezocht op de app van Wil, zo ongeveer halverwege de weg. Bleek ook meteen het hoogste punt te zijn. Een hele grote parkeerplaats, dus daar kunnen héél veel campers op!
De rendieren die daar liepen waren er al helemaal aan gewend en maakten gebruik van de schaduw die de campers bieden.



Natuurlijk lag er ook een cache, die was gelukkig goed te pakken zonder dat het opviel.


Een prachtig uitzicht hadden we daar, Wat een vlakte, wat een kleuren... 's Avonds nog even een wandelingetje gemaakt en vroeg naar bed.
Het was alweer een warme dag, zo'n 25 graden en volop zon. En dat het niet donker wordt 's avonds, daar zijn we nog niet echt aan gewend. 
Ik gluurde nog even 's nachts om half 2 naar buiten... nog steeds niet donker!



Hier hebben we overnacht:


Vanochtend waren de rendieren er nog. En weer schaduw zoeken....


We waren nu wat vroeger wakker gelukkig, half 8. Eerst Tijn appen om hem te feliciteren...
We reden nu lekker vroeg, half 10. Het was nog een kunst om tussen de rendieren door te manoeuvreren, want ze gaan dus echt niet aan de kant en stonden natuurlijk net achter ons....

De weg werd eigenlijk steeds een stukje slechter.... Na de afslag naar Åsarna werd het weer een gewone asfaltweg. We hebben even koffie gedronken bij een visserscamping en daar het toiletje geleegd. Wil wilde ervoor betalen, dat heeft ze geweten.... afzetter!
Verderop langs de weg was nog een lekker rustige plek om even te lunchen. Daar zouden we ook kunnen overnachten, maar het sprak ons niet echt aan. Veel troep bij de picknicktafel. Wel per ongeluk nog even weer een cache meegepakt😁!
We zijn nu neergestreken vlak voor Åsarna, een natuur-kampeerplaats aan het water. Heerlijk rustig, lekker in de schaduw, tijd om lui te zijn! En we zagen nog een grote zaagbek met jongen! Fantastisch!
Misschien blijven we hier staan voor de nacht, misschien ook niet, we hebben nog alle tijd om te beslissen.




2 opmerkingen:

  1. Lieve dames, wat geniet ik van jullie reis verhalen en de mooie foto's! Op deze manier reis ik met veel plezier (en toch ook met wat jaloezie 😏) met jullie mee! 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat geweldig elanden die gewoon voor je camper lopen en wat een prachtige natuur!

    BeantwoordenVerwijderen