dinsdag 20 juli 2021

Indrukwekkende Zweedse bergen

 Vandaag eerst richting Kiruna gereden. We zijn er verder niet in geweest en hebben de stad rechts laten liggen. Het is een mijnbouwstad die stukje voor stukje verplaatst wordt vanwege verzakkingen door de mijnbouw (ertswinning).


Van daaruit een prachtige weg gereden richting de hoogste berg van Zweden: de Kebnekaise. Een weg met geweldige uitzichten op de bergen, die doodloopt in het gehucht Nikkaluokta. Op het eindpunt leek het erg op de parkeerplaats bij de waterval Njupeskärs in Mörkret, waar we eerder waren. Ook hier de P afgeladen vol met auto's en campers. Veel wandelaars die zich klaarmaakten om een tocht te gaan maken, vol bepakt en dik ingepakt. Je kunt hier vele hike-tochten beginnen, o.a. een deel van de Kungsleden/Kings trail, dé lange afstand-wandeltocht van Zweden. Populaire plek dus. Niet echt uitnodigend om weer in een file te gaan wandelen....

Ook een helikoptervlucht is van hieruit mogelijk....

We hebben een klein stukje gelopen en hebben even bij de kapel gekeken, die is gebouwd op de plek van de vroegere offerplaats van de Sami.

De weg hier naartoe was geasfalteerd gelukkig, maar er zaten zoveel hobbels en bobbels en kuilen in dat we soms erg langzaam moesten rijden, we hebben er best lang over gedaan . Maar dat is helemaal niet erg, want het uitzicht was de hele weg lang zeer de moeite waard en het was niet druk op de weg gelukkig. (Iedereen was al aan het eindpunt😁).

We zijn op de terugweg al vrij vlot op een P gaan staan: Pirttivuopi Naturrästplats. Weer een heerlijk plek! Morgen weer verder terug over de hobbelweg. Alle inventaris goed vastzetten en beschermen!😱




1 opmerking: