zaterdag 17 juli 2021

Eerst verder westwaarts en dan toch weer noordwaarts.... we zijn lekker aan 't zwerven!

 In Rosvik was niet zoveel te beleven. We hebben leuke stukjes door het dorpje gewandeld, o.a. naar een mooi klein haventje. Ook daar stonden campers (kleine busjes). Nog enorm genoten van een klein ventje (plusminus 1,5 jaar) dat op z'n kromme pootjes het picknickkleed weer pakte uit handen van z'n moeder, hem keurig weer uitspreidde op het zandstrandje en er naast plofte op z'n gat om z'n schoentjes weer uit te trekken. Zo heerlijk dat, waar je ook bent, de geluiden en de lichaamstaal van kinderen perfect duidelijk maakt wat er aan de hand is en wat ze willen! Hilarisch.

Verder erg rustig aan gedaan daar, veel gelezen, ook heerlijk! Na een poging tot een cache-rondje op de fiets (weer mislukt vanwege de muggen!) zijn we weer vertrokken, verder naar het westen. In het plaatsje Lauker zijn we weer gestopt, daar is een spiksplinternieuwe 'ställplats' van het dorp met gebruik van douche/toilet en goed uitgeruste keuken, en stroom, en alles gratis! De Zweden kunnen via Swish (betalen via QR-code) een vrijwillige bijdrage doen, buitenlanders kunnen als ze willen een bedrag geven in het naastgelegen café. Mooi initiatief!

Bij de rode marker is Lauker (bij de blauwe stip zitten we nu).

We hadden geluk en konden de plek met het mooiste uitzicht uitkiezen😁


Ook op deze plek hebben we heerlijk rustig aan gedaan. Even een wandelingetje het dorp in, dat is het wel zo'n beetje. Veel lezen, een spelletje doen.

Vandaag wilden we wel weer verder. Het noorden lokt!
Onderweg eerst nog even bij Arvidsjaur aan om boodschappen te doen en nog even een oud kerkdorp voor de sami's bekijken. Toch mooi om even te zien! De oudste huisjes stammen uit de 17e eeuw. 


Vakmanschap, zo'n trappetje! 'Gewoon' de juiste boom uitzoeken met takken op de goeie plaats!


Rendierhuiden hangen te drogen tussen de huisjes, en de wilgenroosjes groeien er onder😁
Er staan trouwens enorm veel wilgenroosjes langs de weg hier in het noorden. Het wordt nu ook wat frisser, maar dat kan ook komen omdat de wind nu uit het noorden komt. Een echte poolwind...

We staan nu op langs een zeer snel stromende rivier, even voorbij Moskosel, 100 km voor Jokkmokk (en de poolcirkel...) 

Weer een prachtige plek! Vlakbij de brug/de grote weg, maar die hoor je niet door het geluid van het water. 

Vlakbij vonden we verse eland-keutels, dus wie weet....
Op de weg hier naartoe moesten we 2 keer stoppen omdat een rendier doodgemoedereerd de weg op stapte....
Dat is toch wel de charme van het noorden, steeds dunner bevolkt, steeds rustiger op de weg, veel ongerepte natuur. Heerlijk!


3 opmerkingen:

  1. Geweldig!! Hoe nooit reis rdelijker, hoe mooier! En bijna bij de poolcirkel.
    Wat een bijzondere reis 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een rare tekst...
    'hoe noordelijker, hoe mooier' Dat bedoel ik 🤦🏻‍♀️

    BeantwoordenVerwijderen