woensdag 30 juni 2021

Verder door naar het noorden: Fullufjället Nationalpark!

Het duurde even voordat we sliepen gisteravond... het waaide nogal en dat gaf wat geluidsoverlast op het dak, bij de hor-gordijntjes.... voordat we daar achter waren hadden we van alles en nog wat al de schuld gegeven, onder andere de jonge meesjes.... Dus dakramen dicht en daarna hebben we heerlijk geslapen!

Vanmorgen eerst nog even uitgebreid het kerkje bekeken waar we hebben overnacht.

We hebben alweer een prachtig plekje gevonden voor de lunch.... en alweer een kraanvogel gezien onderweg!

Vandaag was wel een heel bijzonder mooie rit! Het wordt steeds rustiger op de weg, het wordt steeds heuvelachtiger en werkelijk overal die bloeiende bermen en velden... prachtig! We zijn vanuit Rämmen via Vansbro, Malung, Sälen en Särna uiteindelijk naar Mörkret gegaan en hebben dus het Fulufjället Nationalpark al bereikt!

In Malung hebben we nog even boodschappen gedaan en, natuurlijk, het kerkje bezocht. Deze kerk lag alweer zo prachtig aan het water!

Dit is waar we nu staan.

En we zijn al goed hoog in Zweden, straks op naar de poolcirkel😁



dinsdag 29 juni 2021

Varnhem Kloster Kyrka en nieuwe overnachtingsplaats, ook bij een Kyrka

 Vandaag toch weer verder gereisd, ook al was de vorige plek zo fantastisch.... Maar er is nog zoveel meer moois te zien in Zweden!

Dat bleek al direct onderweg toen we een 'bruin bord' (bezienswaardigheid) volgden naar een Kloster Kyrka. Wat een prachtige plek en de kerk was ook zeker de moeite van het bezichtigen waard! En het is natuurlijk ALTIJD tijd voor koffie (heerlijke koffie!) met wat lekkers😁



Engeltjes voor onlangs overleden mensen aan de Jacobsladder en een prachtig beeld van Maria met kind




Koffie mét....

Het eerste deel van de reis vandaag ging over prachtige kleine weggetjes. Uiteindelijk waren deze toch wat smal en kronkelig, dus verder over wat grotere wegen. Het doel was om boven Kristinehamn uit te komen, en dat is zeker gelukt. We zijn de 2 grote meren en de bijbehorende drukte voorbij en zitten hemelsbreed al boven Stockholm!
Het doel is voorlopig Fulafjället Nationaal Park, tegen de grens van Noorwegen en aan de zuidkant van het Sami-gebied.


En onderweg alweer twee kraanvogels gezien!
De eindbestemming voor vandaag was de parkeerplaats bij een kerkje aan een meertje. Hoe idyllisch wil je het hebben!






maandag 28 juni 2021

Reisdag met als eindpunt: een vogelparadijs!

 Zondag stroomde de camping weer leeg. Het feestweekend voor de Zweden was voorbij. Het dansen om de versierde boom is weer gelukt, de vrouwen waren weer prachtig met hun bloemenkransen in het haar.... misschien doen we volgend jaar mee?!

Zoals gezegd, eerst nog even boodschappen doen bij de boerderijwinkel. En even genieten op het terras van een kopje koffie met iets lekkers... geserveerd in een prachtig kannetje met bijpassende kopjes😃

Aan het einde van zo'n weekend moet je dus eigenlijk niet gaan reizen, merkten we. Het was best wel druk overal. We hebben nog even in Växjö boodschappen gedaan maar hadden niet zoveel zin om de stad nog in te gaan. Nog even doorgereden naar de ruïne verderop omdat je daar zou mogen overnachten, maar dat was dus niet zo en het was alleen maar vreselijk druk daar. Het was dan ook een prachtige zonnige zondag....

We besloten via grotere wegen een stuk noordelijker te gaan, en in ieder geval tot voorbij Jönköping te komen. Dat is gelukt. Op de app 'Park for night' hebben we een plekje gezocht aan een meer(tje), een geliefd vogel-kijkgebied. En wat een paradijsje troffen we daar aan! Werkelijk alle stress glijdt onmiddellijk weg als je zo'n wijds uitzicht hebt en al die vogelgeluiden hoort! Dit is thuiskomen😁.

Even een paar fotootjes...



Op een gegeven moment komen alle vogels toch tot rust, en dan kunnen wij ook gaan slapen😁
Vandaag een paar wandelingetjes gemaakt langs het meertje, eindeloos in vogel-kijkhutten gezeten, een praatje gemaakt met het meisje in het informatiecentrum die ons wees op de dodaars en de geoorde fuut (voor de kenners...). En heeeeeeeel veel foto's gemaakt, van vogels, bloemetjes, blauwe waterjuffers en.... de zeearend!




De gewone huismus en de kwikstaart zijn ook prachtige vogeltjes!











zaterdag 26 juni 2021

Fietstocht langs de noordkant van het meer

 Het is duidelijk dat de Zweden Midsommer vieren, de camping wordt behoorlijk drukker. Maar het is nog steeds goed te doen, wij zijn 'toevallig' op een rustiger stuk van de camping gaan staan😁!

Vrijdag 25 juni: Het weer is wat donker en de wind wat koud, maar toch prachtig weer voor weer een fietstocht. 

We doen nog even boodschappen in een dorpje verderop (en we hebben mazzel dat de winkel open is vandaag😱want ja, nationale feestdag.... ).

Op een gegeven moment zag Wil twee kraanvogels!!!!

We hebben gepicknickt op een bankje bij een kerkje:

Onderweg kwamen we nog langs een soort openluchtmuseum. We konden het terrein wel op maar alle onderdelen waren gesloten.

We pakken ook nog wat caches op, onder andere bij een prachtige vijver. Echt weer zo'n plekje waar we anders nooit waren gekomen.


Het was een prachtige fietstocht met een mooie afsluiter: een boerderijwinkel waar je fantastische verse groente en fruit kunt uitzoeken, contant betalen in het bakje en opschrijven wat je gekocht hebt... Daar worden we blij van en zullen hier bij vertrek uit deze streek nog meer inslaan!

Zaterdag poetsdag.... de hele camper van buiten gewassen en gepoetst, hij glimt weer als een spiegel! Verder alleen maar lui geweest, en dat is ook prima. 
Morgen gaan we weer door, het was een fantastische camping met goeie schone toiletten en douche.