vrijdag 15 oktober 2021

Nog een grote stad: Burgos

 Woensdagochtend kreeg Wil een sms van T-mobile: ze heeft de laatste 4 maanden teveel internet gebruikt buiten Nederland😁, als straf moet er vanaf nu extra betaald worden voor internetgebruik, bovenop de kosten voor het abonnement....

We moeten nu dus 2 dingen gaan regelen: een internet-tegoed voor een modem en Spaans gas. We besloten om naar een Nederlandse camping te gaan bij een grotere stad, dan heb je meer kans om dit soort dingen op te lossen en dan heb je het gemak van een vertaler....

We zochten een camping uit bij Burgos. Ook al was het plan om nog wat langer in het noorden te blijven, dit is toch wel belangrijk. Het was een prachtige rit met weer een heel ander en afwisselend landschap: zowel glooiend groen als ruige steile rotsen. 

Onderweg kwamen we nog langs Monumenta al Pastor, een mooie plek om even te picknicken.

Aangekomen bij de camping bleek dat er gewoon Spaans personeel rondloopt en achter de balie zit, helaas.... Nee, er is geen Nederlandse eigenaar (en/of inmiddels een Duitse?)... Gas kun je kopen bij de benzinestations en internet bij de grote supermarkten....

We moeten ons maar even verder beraden hoe we het gaan aanpakken. Een mede-nederlandse-camperaar heeft een LPG-installatie dus die kon ons ook niet wijzer maken. We blijven informeren her en der. Eerst maar een biertje op het terras van het restaurant... daar hebben we dan weer een heel bijzonder gesprek met een Spaanse dame die ons wegwijs maakt in de namen van de gerechten, en waar je wel en niet moet zijn voor een telefoonwinkel... Morgen maar eens uitgebreid de stad in.

We hoeven ons niet te haasten, want de meeste winkels zijn het grootste deel van de middag dicht. We gaan dus eerst uitgebreid de was doen, en afwassen.... Totdat de kraan ermee stopt. Water op? Kan bijna niet, toch maar bijvullen.... Dat was het dus niet. Kijken bij de watertank onder de bank, wat heen en weer bewegen met de pomp, allemaal zonder resultaat. Is het een zekering? Is de pomp kapot? Eerst maar weer es in het grote boek lezen. Ook dan komen we er niet uit. Weer zijn we aan het puzzelen en bedenken hoe we het gaan oplossen, als Wil nog even een contactje loshaalt en weer aansluit... hij doet het! Hoera en Halleluja!

Gerustgesteld stappen we op de fiets. Wat een fantastisch pad langs de rivier, tot in het centrum! Echt een brede promenade voor wandelaars ook, en daar wordt flink gebruik van gemaakt!

Burgos is een prachtige stad. Het doet ons denken aan Valencia, en aan Funchal op Madeira. Dezelfde sfeer ademt het uit, met een brede promenade, overal bankjes, veel terrasjes.... We hebben ons prima vermaakt!

Achter het beeld van de kastanje-verkoopster zie je de Paseo de Espolon, een begrip onder de bewoners en veel bezocht... Laat daar nou toevallig een restaurantje zijn waar ze vegan gerechten serveren, helemaal goed!

De kathedraal is te groot om mooi op de foto te kunnen krijgen, wat een indrukwekkend bouwwerk. 

Het beeld van de vermoeide pelgrim...

En binnen fotograferen was al helemaal een uitdaging.





Hele grote hekken en hele grote boeken!

Daarna toch maar es op zoek naar een telefoonwinkel.... We hadden verwacht dat jonge mensen in zo'n moderne winkel wel Engels zouden spreken, maar dat valt tegen! In de eerste winkel was toevallig een Nederlandse medewerker, die verwees ons door naar een andere winkel. Ook daar: geen Engels. Ze verstaan het wel maar antwoorden vervolgens in het Spaans😱... En, alweer zo bijzonder: de klant achter ons spreekt zowel Engels als Spaans en heeft het hele proces vertaald en begeleid! Fantastisch, anders was het wel heel lastig geworden! Maar we hebben dus nu een nieuw mifi-apparaat (die we bij ons hadden kan niet gebruikt worden in Spanje helaas) met een internet tegoed voor een maand.... Het is weer gelukt! Nu het gas nog....
Vandaag gaan we eerst nog een keer door de stad 'flaneren', dat is goed bevallen! En op een terrasje genieten van een drankje en een hapje is hier heel goed betaalbaar😁😎.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten