donderdag 29 juli 2021

Weer onderweg, volgende stop weer Jokkmokk

 We zijn inderdaad dinsdag weer terug gegaan langs dezelfde weg. Hij was nog net zo slecht😱😧

We waren erg vroeg (8 uur reden we), dus het was nog heerlijk rustig onderweg! We konden gewoon stil gaan staan om uitgebreid naar familie sneeuwhoen te gaan kijken die langs de weg scharrelde. Het komt helaas niet duidelijk genoeg over op de foto's...

We waren dus ook vroeg bij het wandelpad dat we nog wilden lopen. 1,5 km over planken, een rare gewaarwording! Maar wel heel knap aangelegd. Om de natuur te beschermen? Om het makkelijker te maken voor mensen die het anders niet zouden kunnen lopen? We zullen het nooit weten....

Om elkaar te passeren moesten we op de terugweg een paar keer opzij stappen. Het werd rap drukker...

Deze sporen stonden opeens naast het pad. Een roedel wolven? Ook dit zullen we nooit weten, maar de sporen lijken er erg op!


De uitzichten waren weer prachtig!

We zijn gaan staan op een camping vlakbij Jokkmokk, Skabram heet het hier. Blijkt een camping van Nederlanders te zijn, jonge mensen uit Leeuwarden. Ze hebben nu 4 jaar deze camping, maar wonen inmiddels niet meer zelf op het terrein. Als je zelfs 's nachts om 2 uur nog gestoord wordt door mensen die vragen of je echt geen plekje meer hebt (ze verhuren ook 'stuga's, hutten).... Hun voormalige huis is nu b&b. Er staan veel Nederlanders op de camping, want hij staat in het charme-campings-boekje....Wij hebben hem gewoon gevonden via onze meest gebruikte app, park4night😁


We staan hier even wat langer. voor de broodnodige verfrissing....


Aan de overkant van de weg is een meer, daar hebben we ons nog niet in gewaagd tot nu toe...

De laatste 3 dagen was het weer erg warm, vandaag een stuk koeler, rond de 20 graden. We zijn op de fiets naar Jokkmokk gegaan om nog even rustig van alles te bekijken en een paar caches te zoeken.

De gamla kyrka (oude kerk)


De ommuring is van hout, en heel breed en hol, met aan de binnenkant openingen. In de brochure stond dat daar de kisten met overledenen in de winter bewaard worden tot de grond weer ontdooid is, zodat ze kunnen worden begraven.


De botanische tuin
       
En gewoon een mooi plantenbak in Jokkmokk

In de oude apotheek is nu een winkel gevestigd met alleen maar handgemaakte producten van vrouwen uit deze streek (Norbotten). Van dubbel-gebreide handschoenen tot capes van vilt, van leren tasjes van rendierhuid tot jam.... De meeste producten in de Sami-kleuren (rood-geel-blauw-groen). Gelukkig hebben wij een klein huis en al genoeg kleren en spullen.... Maar toch hebben we een mooi nieuw lopertje op de tafel!

De Zweden zijn over het algemeen heel hartelijk en spreken meestal goed Engels, dat is fijn! We voelen ons erg op ons gemak hier in het noorden van Zweden en nemen alle tijd om de omgeving te bekijken, maar ook om gewoon heerlijk een boek te lezen en samen spelletjes te doen. Wat? Marja? Spelletjes? Jazeker, een nieuw spel, 'keer op keer' en dat vinden we erg leuk. En we hebben al een keer jeu de boules gedaan... Nu nog badmintonnen en cijfers-kubben, een werpspel dat we hier hebben gekocht. Wat een gezelligheid!


maandag 26 juli 2021

Een prachtige wandeling in de bergen

 Vandaag was het begin van beter, want zonniger en warmer weer! En dan is het uitzicht van waar we staan zo:

Van tevoren helemaal ingespoten met muggenspray zijn we gaan wandelen (en het spul mee in de rugzak om weer 'bij te werken'...). Een route richting Noorwegen (Grensevägen) maar dat hebben we niet gehaald😁. Na 2 uur lopen hebben we heerlijk rustig zitten eten en daarna zijn we weer teruggelopen. Dat was meer dan genoeg voor onze ongetrainde lijven! De stokken kwamen goed van pas, af en toe was het steil en glibberig en overal veel rotsen natuurlijk. De foto's van vandaag zeggen genoeg van hoe prachtig het was!


Rotsen met soms een verrassende 'inscriptie'! Volgens Wil is het een staartmees.











En daar staat onze Gloria!

Het was een fantastische dag!

Morgen gaan we weer verder. Of liever: terug over de weg die we gekomen zijn...

Ready for another adventure....

zondag 25 juli 2021

Een fantastische reis langs water met geweldige uitzichten!

 We staan inmiddels weer op een P en nu op een hele speciale: aan het eind van een prachtige weg, geheel langs water (meren) en door natuurreservaten. De uitzichten onderweg waren zo geweldig, dat we de ellende van het laatste stuk weg (kilometers lang slecht) ervoor over hadden. En het uitzicht wat we op deze overnachtingsplek hebben is zo prachtig! Hier gaan we nog even langer van genieten en niet meteen weer dezelfde weg terug.

Halverwege deze weg hebben we het Naturum bezocht, een informatiecentrum over deze omgeving en haar bewoners. Hierna werd de weg slecht en smal (waarschuwing: 50 km slecht wegdek😱). We hadden elkaar beloofd om niet weer zo'n slechte weg te rijden, na de weg naar de Kebnekaise, maar ja.... de uitzichten waren zo prachtig! 

Een steltlopertje (oeverloper), de overal aanwezige enorme rotsblokken, prachtig begroeid met mossen en weer wilgenroosjes!

En ook nu, waar we staan, het is meer dan de moeite waard geweest om toch door te rijden.

We hebben ook al even een klein stukje gewandeld, maar vandaag is een erg regenachtige dag. Morgen gaan we het nog een keer proberen, en dan: muggenspray mee!!!! Hier vlakbij begint een pad de bergen in, doorlopend tot aan de Noorse grens. Dat ligt voor ons te ver, maar we kunnen best een stukje die kant op.

We doen lekker rustig aan vandaag, lekker lezen, spelletje doen, kledingkast toch iets anders indelen... lekker klungelen dus. De temperatuur stijgt, het is inmiddels zo'n 15 graden. De komende dagen gaan als het goed is warmer en zonniger worden.

We zien voortdurend helikopters langs vliegen, in deze omgeving zijn veel plaatsen waar je zo'n vlucht kunt maken.

Hier zijn we nu:

We krijgen zo nu en dan een reactie op onze blog, hartstikke leuk! Wat jammer is, is dat men niet laat weten wíe er reageert. Mocht je anoniem willen blijven, dan is het voor ons leuker als je ons persoonlijk even een mailtje of een appje stuurt, dan kunnen we ook weer persoonlijk reageren. En wil je anders je naam vermelden? Bedankt! Het is leuk dat mensen ons volgen!

vrijdag 23 juli 2021

Kiruna, een rustige (?) visplek en weer afzakken en richting de bergen

 Woensdag zijn we naar Kiruna gereden en gingen nu wel de stad in. Het was een koude, donkere dag, dus ideaal 'boodschappen-weer'...

We konden de lege gasfles hier laten vullen. Liever hadden we hem ingeruild voor nog 1 van 11 kg., maar dat deed deze meneer niet helaas. We hebben nu vaak de kachel aan (het is overdag 7 tot 12 graden).

We zijn in een zeer mooie winkel geweest met Sami-design kleding, echt handgemaakt. Waarschijnlijk een begrip hier in Zweden: Karin Vasara. Ze zat gewoon in de winkel haar producten te naaien, mooi om te zien! En onbetaalbaar, maar zulke prachtige broeken, jassen en mutsen.... Voor ons waren lekkere warme zooltjes voor in de schoenen wel betaalbaar, en we zijn er blij mee met deze kou! Zooltjes van rendierhaar, heerlijk warm en zacht...

In Kiruna staat een houten kerk, één van de grootste houten gebouwen in Zweden. Prachtig om te zien! Heel donker van binnen en het rook naar gestookt hout. Moeilijk te fotograferen ook, maar het heeft nog wel een paar mooie plaatjes opgeleverd.




We vonden dat we weer es een douche nodig hadden, en misschien een wasmachine, dus op naar de camping bij Kiruna. We staan uiteindelijk toch liever vrij... Wel lekker gedoucht, eerlijk is eerlijk, maar de wasmachine was constant bezet en er was geen droger, dus dat had sowieso geen zin.

We hadden wel weer een mooi uitzicht, direct aan het meer. De campers die er al stonden waren er niet zo blij mee dat we voor hun uitzicht gingen staan, maar ja, wij hoefden geen stroom en dan moesten we aan de rand van het meer.... klachten indienen in drievoud bij de campingbeheerder😁


We willen inmiddels best weer es ergens wat langer blijven staan, maar niet op een camping dus! Misschien op de volgende overnachtingsplek die we al vrij vlot toevallig tegenkwamen? We vonden een prachtige visplek aan een meer, eigenlijk tussen 2 meren. Mooie ruime parkeerplaats, houten huisje waar je kunt schuilen, met houtkachel; houtvoorraad, veel stookplaatsen, droogtoilet, kortom: keurig! In de loop van de dag bleek dat meer mensen dat wisten. Veel vissers voor even of voor langer, veel campers, veel wandelaars voor een rondje rond het meer.... niet rustig dus helaas 😩. Maar we hebben gisteren heerlijk een paar uurtjes bij een vuurtje gezeten (en Wil zo blij als een kind natuurlijk, fikkie stoken!) en nog even gewandeld langs het meer vanmorgen. Het zou een rondje worden maar we hadden waarschijnlijk een verkeerd paadje genomen😱


Wil heeft nog weer een nieuwe gespotte vogel aan haar lijstje toegevoegd: de Amerikaanse zee-eend, en dat is echt heel bijzonder!!! Een paartje met jongen nog wel.

bosbessen en een schuilhut met houtkachel

Vandaag zijn we weer verder gegaan, we gaan weer ietsje zuidelijker (iets warmer?) maar ook weer richting de bergen. Er zijn heel veel zijwegen naar het westen die doodlopen in het berggebied, daar willen we nu eens even kijken. Waarschijnlijk te vergelijken met de weg naar de Kebnekaise maar hopelijk minder druk op het eindpunt, zodat we RUSTIG een stukje kunnen wandelen...

We zijn neergestreken halverwege Gallivare en Jokkmokk, in een natuurreservaat: Sjävnja. We zijn nog aan het begin van de ingeslagen weg richting de bergen, maar het hele gebied wordt als natuurreservaat aangemerkt. We gaan het zien!

Waar we nu staan is het in ieder geval alweer prachtig, vlakbij een stroomversnelling. En rustig, ook al staan we vlak langs de weg maar die is niet druk gelukkig.